Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тереза Мей призова консерваторите за подкрепа

| обновено на 30.09.18 в 15:31
Премиерът на Великобритания Тереза Мей
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Британският премиер Тереза Мей призова своята Консервативна партия да се обедини зад нея, за да стане възможно правителството да сключи добро споразумение за напускане на ЕС. В изявление за Би Би Си на първия ден от годишната конференция на партията в Бирмингам, тя настоя, че "планът от Чекърс" е единственият правилен път да се върви напред.

“Посланието, което искам да отправя към партията ми е - нека да се обединим, за да имаме най-добрата сделка за Великобритания“, посочи Мей.

Бившият британския министър за Брекзит Дейвид Дейвис прогнозира, че вероятността правителството да постигне споразумение по въпроса за излизането от ЕС е 80-90 процента. 

В интервю за ББС по повод годишния конгрес на управляващата във Великобритания Консервативна партия в Бирмингам Мей настоя, че нейният план за Брекзит е единственият правилен път да се върви напред.

Управляващата във Великобритания консервативна партия се събира днес на конгрес в Бирмингам на фона на безизходицата в преговорите с ЕС и вътрешнопартийните спорове за Брекзит. Миналата седмица се проведе годишната конференция на лейбъристите, които обявиха, че са готови и на нови общи избори.

Министър-председателката Тереза Мей е под силен натиск. На срещата си в Залцбург европейските лидери отхвърлиха категорично предложенията ѝ за Брекзит, известни като "план от Чекърс". А бившият външен министър Борис Джонсън е по-критичен към премиера от когато и да било. В серия медийни публикации Джонсън, който би искал да наследи Мей, остро критикува Брекзит-плановете на премиера. „Хем напускаме ЕС, хем оставаме под негово влияние - как е възможно това?, пита риторично Джонсън.

Тереза Мей твърди, че планът й, който предвижда тесни търговски връзки с ЕС, е "единственото сериозно и надеждно предложение".

Британският премиер е изправен не само срещу привържениците на твърд Брекзит, а и срещу съпартийци, които искат оставането на Обединеното кралство в ЕС. Сред тях е бившият премиер Джон Мейджър, който настоява за втори референдум.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!