Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хамилтън грабна победата в Сочи

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Световният шампион Люис Хамилтън (Великобритания, Мерцедес) увеличи преднината си на върха в класирането във Формула 1, след като спечели Гран при на Русия в Сочи за осмата си победа от началото на сезон 2018. Неговият съотборник Валтери Ботас (Финландия, Мерцедес) завърши на второто място, а трети остана Себастиан Фетел (Германия, Ферари).

Ботас направи перфектен старт на състезанието, а Хамилтън и Фетел влязоха в интензивен дуел за позицията зад финландеца. Британецът беше заел вътрешната линия и това му помогна срещу съперника за титлата, а след това направи и първата си неуспешна атака за лидерската позиция. В крайна сметка челната петица запази местата си от квалификациите.

Звездата на деня носеше различно име от топ 5. Рожденикът Макс Ферстапен (Холандия, Ред Бул) стартира едва от 19-о място и само за няколко завоя се придвижи до 13-о. В последствие той изпревари Маркус Ериксон (Швеция, Заубер) и Ромен Грожан (Франция, Хаас) в една обиколка, а след нея преодоля и Серхио Перес (Мексико, Форс Индия). До седмата обиколка той премина пред Естебан Окон (Франция, Форс Индия), а секунди по-късно бе и пред Кевин Магнусен (Дания, Хаас) на шестата позиция.

Преди старта от Ред Бул обявиха, че пето и шесто място са съвсем реална възможност и Ферстапен вече бе там. Даниел Рикардо (Австралия, Ред Бул) пък беше напреднал до 12-а позиция преди първите десетина обиколки. В 30-та австралиецът вече беше шести, а неговият съотборник Ферстапен - първи. Австрийският тим обаче все още изоставаше с влизанията в гаража.

Що се касае до смените, първи в питлейна влезе Ботас при 1.3 секунди аванс Хамилтън и 1.9 пред Фетел. Гумите с ултрамека смес бяха заменени с мека, а в следващата обиколка това направиха и другите двама фаворити за победата. До въпросната 30-а обиколка Хамилтън караше на 2.3 секунди зад Ферстапен, преследван от Ботас и Фетел.

"Болид на Ред Бул води? Как стана това?", попита Нико Хюлкенберг по радиото на Рено в 41-та обиколка. И наистина Ферстапен все още беше на първата позиция, рискувайки със стари гуми и евентуално късна смяна с хипермека смес за финалните турове покрай олимпийския парк. Останал без шансове за подиум, Рикардо направи рано смяна и се върна на шеста позиция, която беше реалната цел на австралиеца за този старт.

Неизбежното влизане в бокса на Ред Бул се случи в 44-та от общо 53 обиколки за Ферстапен. Така Хамилтън поведе колоната, следван от Ботас и Фетел, а холандецът се върна на пистата пети зад Кими Райконен (Финландия, Ферари) и пред Рикардо. Повече промени нямаше и световният шампион спечели с 2.545 секунди пред Ботас. Фетел изостана на 7.487 секунди за третото място на подиума.

След Гран при на Русия, Хамилтън, който е в серия от три поредни победи, е с актив от 306 точки, докато Фетел е с 256 само пет кръга преди края на шампионата.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна