Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Първа конференция на свободните адвокати в България

Първата конференция на свободните адвокати в България ще се проведе на 6-и и 7-и октомври в Пловдив. Ще бъдат обсъдени проекти и предложения за реформи в закона за адвокатурата като част от реална съдебна реформа.
"Свободните адвокати са независима и самоуправляваща се общност, занимаваща се със защита на правата и свободите на българските граждани",  напомни в интервю за предаването "12+3" адвокат Велислав Величков.

"Искаме да поставим няколко въпроса. Единият е модерен европейски закон за адвокатурата. Убедихме се, че законът е неефективен. Както се променят всички устройствени закони, така на промяна подлежи и нашият закон. Така българските граждани ще знаят за какво могат да разчитат на адвокатите", подчерта адв. Величков.

"Адвокатурата започна да произвежда номенклатура, тя замени независимата, която се наблюдаваше в един период. Сега тя не взима отношение, не успява да защити жалби в КС. Еднолично управление не може да има, затова е самоуправляваща се общност Адвокатски труд се употребява и краде. Предлага се писане на жалби по интернет от хора, които не знаем дали са с юридическо образование. Ненормално е счетоводители да пишат договори за покупко-продажба на имоти. Нашите органи бездействат и това застрашава правовия ред", добави адвокат Величков.

"Висшият адвокатски съвет ни представлява, искаме той да бъде функция на всички адвокати, искаме да отчита нашето мнение, каза още Велислав Величков.

"Предлагаме и електронно гласуване. Ненормално е в общност от 13-14 хиляди души да не може да бъде осъществено електронно гласуване на принципа един адвокат - един информиран глас. Когато един орган бездейства, той трябва да може да бъде заменен от действащи хора.", каза още адвокат Величков.

Цялото интервю чуйте от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени