Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Кемниц бяха задържани заподозрени в създаването на крайнодясна организация

Германската полиция задържа шестима, заподозрени в създаването на крайнодясна терористична организация, която е планирала нападения над чужденци  и политически опоненти в град Кемниц. Терористите са готвели атентат на националния празник на Германия - 3 октомври.

Около 100 полицаи, подкрепени от командоси, са задържали шестимата заподозрени, на възраст между 28 и 40 години. Мъжете са обвинени в създаването на терористичната организация "Революция Кемниц", кръстена на града, в който след убийството на германски гражданин от бежанец се стигна до масови протести на крайнодесни. Арестите са извършени в Саксония и в Бавария.

"Според информацията, с която разполагаме към момента, заподозрените принадлежат към хулиганската, скинарска и неонацистка сцена в района на Кемниц и са се смятали за водещи фигури в дясната екстремистка сцена в Саксония", се посочва в изявлението на прокуратурата.

Седми заподозрян, за когото се смята, че е лидерът на групата "Революция Кемниц", беше задържан на 14 септември по обвинения в заплаха за обществения ред. Не се съобщава дали неговият арест е довел до разкриването на организацията и днешната операция.

Всичките седем членове на "престъпната организация" ще се явят пред съдия, който ще определи дали да останат в предварителен арест или ще им наложи други мерки за неотклонение.

Събитията в Кемниц обтегнаха отношенията и в коалиционното правителство на Меркел. Консерваторите на канцлера и по-малкият партньор в коалицията, социалдемократите, не можаха да се договорят как да се процедира с ръководителя на агенцията за вътрешно разузнаване Ханс-Георг Маасен, който постави под въпрос автентичността на видеоматериал, показващ как бръснати глави преследват мигранти, и затова бе свален от длъжност.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!