Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Управляващата коалиция в Германия постигна компромис по имиграционната реформа

| обновено на 02.10.18 в 10:34
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Управляващата коалиция в Германия договори приемането на закон за имиграцията на квалифицирани кадри. Това е първият такъв закон в историята на страната и с него Германия се надява да преодолее липсата на работна ръка в бъдеще.

Над 6 часа продължи заседанието на голямата коалиция в Берлин снощи. В крайна сметка управляващите успяха да се договорят по две от най-горещите теми – закон за имиграцията и правила за дизеловите автомобили.

В закона за имиграция коалиционните партньори са посочили, че Германия трябва отново да стане атрактивна за добре квалифицирани кадри и от страни, извън Европейския съюз. Години наред страната поддържаше икономическия си възход с работна сила от страни от ЕС, но този приток е намалял.

За желаещи да работят в Германия, идващи от страни извън ЕС, правителството ще приеме новия закон още днес. В него се уточнява какви кадри ще имат възможност да остават неограничено дълго време в страната. Ще се взима предвид специалността им, владеенето на език, възрастта и най-вече дали имат подсигурено работно място, с което да покриват разходите си за живот. С последното ще се избегне натоварването на социалната каса.

Коалиционните партньори успяха да намерят компромис и в спора си за съдбата на бежанци, които вече са намерили работа и се интегрират, но са с отказан бежански статут. Те също ще могат да остават неограничено дълго време, но при строги критерии. Това ще е възможно само за бежанци, които са получили така наречения "статут на търпене в страната" – този статут се дава на бежанци, чието експулсиране е отложено по различни причини.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени