Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Майките на деца с увреждания блокираха Орлов мост

Протестът на майки на деца с увреждания в София
Снимка: Любомир Спиров, БГНЕС

Майките на деца с увреждания излязоха на осми национален протест под надслов "Системата ни убива", но този път с допълнението "Системата блокира". Вчера изтече срокът, който майките бяха дали на депутатите да приемат три закона - за хората с увреждания, за личната помощ и за социалните услуги, които да гарантират по-достоен живот на децата им. 


В началото на днешната демонстрация в София движението по булевард "Цар Освободител" пред парламента не беше затруднено, но впоследствие майките блокираха за близо час кръстовището на "Орлов мост". Те не са успокоени от обещанията на премиера Бойко Борисов, че за проблемите им ще бъдат отделени 150 милиона лева в следващия годишен бюджет, както и че отделените средства са повече от тези за култура.


"Той обеща 3 закона на 1 октомври. Вие да ги виждате? Ако е обещал 150 милиона, ние не сме ги искали. Той си ги измисли. "Ето бе, ще ви дам 150 милиона лева", в типичния му стил. Искаме закони, искаме реформи, още от първия национален протест. Искаме оставки на всички, отговорни за положението", заяви протестираща майка в София. Тя допълни, че лично тя вече не подкрепя и социалният министър Бисер Петков, който е излъгал очакванията й.


На протестът е и омбудсманът Мая Манолова. Тя смята за добър знак, че министър Петков е поел ангажимент да оттегли проекта на Закон за хората с увреждания, в който не се изпълнени основни искания на майките. На протеста са и депутатът от БСП Антон Кутев, който носи черна тениска, символ на протеста с надпис "Системата ни убива", както и друг "червен" депутат - Георги Гьоков. 


Около 19:15 движението демонстриращите майки освободиха движението по ключовото кръстовище, по-късно отблокираха и булевард "Цар Освободител" пред парламента, но се заканиха да продължат гражданското неподчинение, ако депутати не изпълнят обещанието за реформи в грижите за хората с увреждания:

"Във Фейсбук ще обявим следващото ни гражданско неподчинение. Следващи действия ще има. Майките вече не правят протест, това е гражданско неподчинение и то ще продължи."

Въпреки огромното задръстване, пешеходците и шофьорите в столицата подкрепиха протеста, показа проверка на "Хоризонт".


По данни на протестиращите, демонстрации има в общо 13 града в страната


По-рано акция на майките имаше и Бургас, а преди 18ч. започна и демонстрацията в другия голям крайморски град Варна. Със скандирания "Искаме реформи" и плакати "Ние няма какво да губим" над 50 майки на деца с увреждания блокираха за кратко пътя Пазарджик- Панагюрище, което заради пиковия час образува дълги колони от автомобили. Недоволни родители блокираха в час "пик" и едно от големите пловдивски кръстовища - това до Сточна гара. Около 15 минути те пресичаха пешеходните пътеки на зелен светофар, издигнали плакати в защита на каузата им за реформи. 


"Чувстваме се излъгани. Законът за личната помощ го няма, а вътре е индивидуалната оценка, за която се борим. Не ни трябват само пари, а услугите - необходимостите, които да облекчат ежедневието на децата и нашето", заяви майка на дете с увреждания, протестираща в Пловдив.


В Русе протестиращи жени затрудниха движението по "Дунав мост". Това са същите майки, които протестираха в центъра на областния град през лятото. Те не бяха изслушани от нито един депутат, излъчен от града. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна