Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Марешки призова за обща декларация на НС с реална оценка за референдума в Македония

Депутатите обсъждат новия закон за спорта

| обновено на 03.10.18 в 10:14
Снимка: БГНЕС

От трибуната на парламента заместник-председателят на парламента и лидер на партия "Воля" призова за обща декларация на Народното събрание с "реална", по думите му, оценка за провелия се референдум в Македония за името и еврочленството на страната.

"Основното е, че 2/3 от гордия македонски народ казаха "не" на този срамен договор. Да излезем с декларация на българския парламент. Да кажем, че наистина резултатът от този референдум е видим, че той наказва самозабравилите се политици в Македония и ние ги подкрепяме да продължат по своя път на свобода, на независимост, на отстояване на своите национални интереси."

Народното събрание започна обсъждането на промените в Закона за младежта и спорта. Новия закон за спорта предвижда спортните клубове да могат да се регистрират като търговски дружества.

Промените в Закона за физическото възпитание и спорта, внесени от правителството, предвиждат възможност за безвъзмездно отдаване под наем на спортни обекти и съоръжения, общинска или държавна собственост, за срок до 30 години. Този срок ще важи само за спортен клуб, федерация или обединен спортен клуб, регистриран като юридическо лице с нестопанска цел за общественополезна дейност.

Спортните клубове ще могат да членуват само в една спортна федерация. Те ще бъдат задължени да имат наети треньори, за да бъдат вписани в регистъра на спортните федерации.

Новата уредба на спортните федерации предвижда издаването на безсрочен спортен лиценз от министъра на младежта и спорта и засилен последващ контрол върху федерациите, притежаващи лицензи. Предвидено е финансиране с публични средства да могат да получават само федерации, които имат не по-малко от 20 членове.  

В седмичната програма на парламента е и изборът на съдия в Конституционния съд от квотата на Народното събрание. Единствената кандидатура на съдия Красимир Влахов, издигнат от управляващите, ще бъде гласувана в петък.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени