Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Расте опашката от претенденти за поста на Тереза Мей

Борис Джонсън и Тереза Мей
Снимка: ЕПА/БГНЕС / Снимка: ЕПА/БГНЕС

Преди днешната заключителната реч на британския премиер Тереза Мей на конгреса на Консервативната партия в Бирмингам опашката на претендентите да я наследят като партиен лидер става все по-дълга, пише вестник „Файненшъл таймс“ и помества списък на най-сериозните кандидати с букмейкърски прогнози.

Тереза Мей постоянно изтъква, че смята да води торите и на следващите избори и че има още много работа да върши като премиер, но събитие като годишния конгрес е идеално място за потенциалните ѝ съперници да започнат да събират подкрепа за тяхната кауза.

Едва ли е изненада, че водещ претендент е бившият външен министър Борис Джонсън. Той вече използва речта си на конгреса да нанесе поредна атака срещу плана на премиера за Брекзит. Това, че той говори и за чисто вътрешни проблеми и отправи призив за връщане към консервативните идеи и ценности, се преценява като излагане на политическа програма и стъпка напред в очакваната битка за лидерския пост.

Министърът на вътрешните работи Саджид Джавид не изостава много след Борис Джонсън, посочва „Файненшъл таймс“. Амбициозният Джавид никога не е скривал амбициите си и да бъде премиер и се радва на подкрепа и в двата лагера на торите.

Челната четворка се допълва от сегашният външен министър Джеръми Хънт и министърът на околната среда Майкъл Гоув, който обаче загуби известна подкрепа сред евроскептиците, като подкрепи плана от Чекърс.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна