Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вадим Репин: На Шостакович някой му е нашепвал свише

Вадим Репин - солист на Софийската филхармония с диригент Найден Тодоров
Снимка: Василка Балевска

Един от най-високо ценените класически музиканти на нашето време - руският цигулар Вадим Репин, беше в България по покана на директора на Софийската филхармония Найден Тодоров. Двамата застанаха пред националния ни оркестър в концерта, с който беше открит юбилейният 90-и сезон на 27 септември 2018 г.

Снимка в архивите на Софийската филхармония е запечатала първото гостуване на тогава 12-годишния цигулар в България. По-късно, през 2003-а, той беше звездата на Новогодишния музикален фестивал в НДК. Сега, за завръщането си на българска сцена след 15-годишно отсъствие Вадим Репин избра Концерт за цигулка и оркестър №1 от Дмитрий Шостакович - произведение с изключително въздействие и интригуваща история. "Този концерт е един от най-скъпите и любими за мен. Затова с голяма радост понякога го изпълнявам - понякога, защото това е много драматично произведение, много силно емоционално - като музикално пътешествие за артистите на сцената, затова изисква много морални сили. Но е голямо удоволствие и голяма радост да се свири такова гениално музикално съчинение. Според мен този Концерт за цигулка и оркестър е идеално написан и сякаш на Шостакович някой му го е нашепвал свише." - сподели в интервю за предаването "Алегро виваче" по "Хоризонт" прочутият изпълнител.

Ден след блестящото му представяне като солист на Софийската филхармония Репин проведе и майсторски клас12-годишният Вадим Репин в Националната музикална академия "Проф. Панчо Владигеров", посрещнат с голям интерес от студентите и преподавателите. На въпроса дали вижда себе си като педагог в бъдеще, цигуларят скромно отвърна, че все още му липсва мъдрост вероятно, затова засега само дава съвети на младите си колеги, за да им помага да избегнат някои проблеми.

Цялото интервю с Вадим Репин, в което той говори за Първия цигулков концерт на Шостакович, за школата на проф. Захар Брон, за цигулката си "Страдивари екс-Роде" от 1733 г. и за един от най-важните си проекти - Транссибирския арт фестивал, чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна