Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фестивал на музикалните платформи "Аларма Пънк Джаз" на БНР, Inditeque и Amek с водещи авангардисти от Аляска, Индиана и Тексас

Дарк-ембиънт-синематик-инди-рок-нойз-дроун-дуум-и т.н. пътешествие за ценители на касетъчни формати, нерадиофонични честоти, съзидателна меланхолия, редки звуци и картини ще изпълнят Първо студио на БНР на 6 октомври, събота, от 19.30 ч. С еднодневния фестивал музикалните платформи Alarma Punk Jazz на БНР, Amek и Indioteque ще отбележат заедно общата си 10-годишнина. На сцената ще излязат американски артисти, водещи съвременни авангардисти от Аляска, Индиана и Тексас.

Джеси Бийман от Остин, познат вече и на българската публика с one man проекта си My Empty Phantom, покрива целия струнен, клавишен и ударен диапазон на сцената. Музиката му е премерена (но нерядко и избухваща) смесица от ембиънт, пост-рок, инди и нео класика, взела по щипка от Ян Тиерсен и Брайън Ино, но със своя собствена физиономия и дълбоки корени в ъндърграунда. Джеси е от никарагуански произход, роден е в Маями, живял е в Ню Йорк, а твори в Тексас. През последните години обиколи Европа неколкократно, като през 2014г. Indioteque го представиха за първи път и на българска сцена.

Drekka на Майкъл (Mkl) Андерсън от Блумингтън, Индиана, е ембиънт-индъстриъл-нойз пътешествие през невъобразими звукови пейзажи, започнало през далечната 1996 г. Самият Майкъл Андерсън избягва да дефинира жанра на проекта си, отправяйки предизвикателството към слушателите първо да чуят обемното творчество на Drekkaв Bandcamp и тогава самите те да му обяснят каква музика свири. На това турне Drekka представя и съвсем нов „документален“ албум с красноречивото заглавие „Examinations: 2016-2018”.

Заедно с Андерсън идва и експерименталното дуо Common Eider, King Eider от Аляска (според други източници – от Сан Франциско, но кой в днешния свят е от едно-единствено място) с ритуален дарк-ембънт, китарно-перкусионни пътешествия, гонгове и… също съвсем ново издание. Основателят на формацията Роб Фиск е познат и като член на Deerhoof.

Европейската сцена на фестивала пък ще бъде представена от италианското дуо Мариана Д‘Ама / Давиде Грота и дарк-ембиънт проекта Hypnos. Мариана Д‘Ама (сингър-сонграйтър) и Давиде Грота (мултиинструменталист) са за първи път в България по покана на русенския литературен фестивал, с който „Аларма Пънк Джаз“ партнира от години. В музиката им, която самата Мариана Д‘Ама обяснява лаконично с думата weird, има както инди-рок, така и откровен пост-пънк и нещо от осанката на Пати Смит или Пи Джей Харви. Дебютното ѝ ЕР-издание излезе през януари тази година. А Hypnosе един от знаменателните музикални проекти на Станислав Генадиев, добре познат като танцьор, режисьор и хореограф, но с изключително интересен и разнопосочен живот в съвременната експериментална електронна музика. Музика на Hypnos е в каталога на легендарния нет лейбъл Mahorka.

Програмата за фестивала:

19:30 - отваряне на вратите

19:45 - Hypnos (България)

20.25 - Drekka (САЩ)

21:05 - Common Eider, King Eider (САЩ)

21.55 - Marianna D'Ama & Davide Grotta (Италия)

22:40 - My Empty Phantom (САЩ)

Билети за фестивала на цена от 10 лева - в системата на EpayGo и на касите на EasyPay в цялата страна. На входа в деня на концерта цената на билетите ще бъде 15 лева.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна