Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Негативен старт на търговията на Уолстрийт на фона на растящата доходност на американските облигации

И трите основни фондови индекса стартират търговията на Уолстрийт в четвъртък с понижения, тъй като инвеститорите в акции изглеждат притеснени от растящата доходността на американските държавни облигации.

В сряда дълговият пазар в САЩ се оказа под най-силен еднодневен натиск от продажби от март 2017-а година насам, след като търговците разпродаваха държавни облигации на фона на поредица от силни икономически данни и коментари на членове на Фед, които бяха възприети като намек за възможна по-агресивна политика на повишаване на федералната фонова лихва. Само в рамките на ден пазарът на облигации на стойност около 15,3 трлн. долара се сви с 0,58%, отбелязвайки по този начин най-солиден спад от 1-ви март 2017-а годината, според данни на Bank of America Merrill Lynch.

Рязкото понижение на цени в сряда се изрази в силен скок на доходността на американските дългови книжа към многогодишни върхове, като лихвата на 10-годишните облигации се повиши с 10 базисни пункта до 7-годишен връх, който дори беше надвишен по-рано днес до нов връх около 3,232% - най-високо ниво от 2011-а година насам.

Силното нарастване на доходността на дълговите книжа на САЩ доведе до спад на американски акции в началото на търговията на Уолстрийт в четвъртък. Индексът DJIA се понижава със 185 пункта (понижение с 0,7%) към 26 635 пункта, отстъпвайки от вчерашния нов рекорден връх от 26 952 пункта. Широкият индекс S&P500 се понижава с 0,65%, а технологичният индекс Nasdaq Compsite - с цели 1,15%.

От растящата доходност на американските облигации се възползват единствено банковите акции с оглед на факта, че тенденцията на повишаване на реалните лихви е позитивна за рентабилност на банковия сектор. Акциите на Bank of America Corp. се повишават с 1,77%, на JP Morgan Chase - с 1,3% и на Citigroup - с 0,95%.

В същото време едни от най-губещите през днешната търговия са социалните медии и интернет компании, като акциите на почти всички от технологичните гиганти, известни като FAANG, бележат солидни загуби. Акциите на Facebook Inc. се понижават с 1,61%, на компанията-майка на Google - Alphabet - с 2,51%, на Apple - с 1,13% и на Netflix - с 2,79%. Понижение с 1,64% бележат и акциите на Mircosoft Corp.

Напрежението на американския дългов пазар се пренесе и на европейски облигационни пазари, което пък се отрази негативно и на фондовите борси на стария континент. Общият европейски индекс Stoxx Europe 600 приключва търговия в четвъртък с понижение от 1,15%, френският индекс CAC40 губи 1,47% от стойността си, а британският - 1,28%. Единствени германският фондов индекс DAX30 се понижава по-скромно с 0,45%. И тук единствено банковия сектор е облагодетелстван от високите лихви, като акциите на Commerbank AG поскъпват с 3,9%, на  Deutsche Bank AG - с 2,1% и на Credit Agricole SA - с 2,05%.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна