Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Настоящи и бивши министри бяха на разпит по делото срещу здравния министър в кабинета "Борисов" Петър Москов

Те разясняваха пред Специализирания наказателен съд как е било взето решението, свързано с бартера на ваксини между България и Турция

Петър Москов
Снимка: БГНЕС

Ивайло Калфин, Николай Ненчев, Румяна Бъчварова и Теменужка Петкова останаха за общо около час в съдебната зала, за да отговорят на въпросите - основно на прокуратурата, какво си спомнят за т.нар. неприсъствено решение, дало зелена светлина на междудържавния документ за размяна на различни по вид ваксини между Турция и България. Те повториха това, което вече бяха казали пред следователи от Столичното следствие преди две години:

"Към всеки един акт, който бива приет от МС, има съответните документи."

"Материалите се изпращат предварително, има експерти, които ги гледат. Обикновено се гледа от гледна точка на съответното ведомство."

"Минават доста по време на един мандат."

-  описаха и пред журналистите процедурата Бъчварова, Калфин и Петкова.

И в съдебната зала, и извън нея те отрекоха да са били нарочно убеждавани от Москов да поставят подписите си под предложеното от него решение за междудържавен договор.

"Няма никой нужда да ми обяснява колко е важно. Беше ясно, че е важна тема и че се предлага решение", коментира бившият вътрешен министър и настоящ шеф на премиерския кабинет Румяна Бъчварова.

Разпитаните днес настоящи и бивши министри са първите в дългия списък на разпитани членове на кабинета "Борисов 2". В него е и самият министър-председател, а списъкът е на прокуратурата, както специално уточни адвокатът на Петър Москов. Прокурорската или защитната теза ще подпомогнат тези разпити за процедурата?

"Накрая ще разберем от съда",  коментира лаконично адвокат Менко Менков.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени