Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Елитът на Франция изпрати Шарл Азнавур

| обновено на 05.10.18 в 13:33
7
Френският президент Еманюел Макрон стои до ковчега на Шарл Азнавур на церемонията по изпращането му в Париж.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Химните на Франция и Армения и безсмъртните песни на Шарл Азнавур се разнесоха в почетния двор на Дома на Инвалидите в Париж. Над 2000 души, включително видни представители на френския елит, се събраха на официалната церемония, за да изпратят във вечността легендата на френския шансон.

 „Той направи живота ни по-сладък, сълзите ни по-леки, той беше наш спътник“ - каза в прочувственото си слово френският президент Макрон.

Дошлият за поклонението арменски премиер Никол Пашинян произнесе прощално слово на церемонията, на което присъстваха роднини на певеца, министри, депутати, известни актьори, певци, дейци на културата, граждани.

Ковчегът се отправи за последния път на певеца под звуците на „Отведи ме“ - песента, която французите класираха като любима от творчеството на Азнавур. На носителя на Ордена на почетния легион Шарл Азнавур бяха отдадени държавни и военни почести.

Прочутият певец от арменски произход издъхна тихо в дома си на 94-годишна възраст след 70 години на сцената и повече от 1000 песни.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна