Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хамид Хамид: Очаквам да подкрепим кандидатурата на съдия Влахов

Хамид Хамид
Снимка: БГНЕС

„Непосредствено преди заседанието ще имаме заседание на парламентарната група и ще вземем нашето решение дали да подкрепим кандидатурата на съдия Влахов за Конституционния съд. Държа да подчертая, че сме доволни от проведената среща с номинирания. Очаквам групата да реши да го подкрепим“. Това сподели депутатът от ДПС Хамид Хамид за предаването „Преди всички“ по „Хоризонт“. Той определи Влахов като „блестящ професионалист и преподавател“ и допълни:

„Една от причините да не издигнем наш кандидат, е номинацията на безспорен кандидат като г-н Влахов. Колегите от ГЕРБ доста по-рано издигнаха тази кандидатура и ние преценихме, че съдия Влахов е достатъчно сериозен кандидат“.

Силно впечатление на Хамид е направила позицията на Влахов, че основен акцент в дейността му ще бъдат конституционно закрепените права и свободи на българските граждани:

„За съжаление виждате, че това е това е постоянен процес на борба. Винаги има сили, течения движения, партии, които по безцеремонен начин посягат на правата и свободите на всички български граждани, делят българските граждани, използват езика на омраза…“.

Политикът коментира, че от Светия синод имат „остри възражения“ срещу проекта на „Обединени патриоти“ за нов Закон за вероизповеданията, но критики има и срещу проекта, внесен от председателите на ГЕРБ, БСП и ДПС:

„Някой беше подвел, според мен, представители на Светия синод, че те ще трябва да декларират собствени приходи. Според мен, оттам се появи това недоразумение. Въпреки всичко ние изразихме становище, че ще приемем възражението на Светия синод, ще отразим техните мнения и предложения, така че не виждам някаква драма. Нашият законопроект цели основно да се уреди финансирането на вероизповеданията, за което впрочем вече на два консултативни съвета при президента се постигна общо решение. Не съм казвал да не се работи по законопроекта на патриотите. Той също беше подкрепен от правна комисия, така че ще вървим за разглеждане в зала. Знаете, че между първо и второ четене се изчистват предложения, мнения, становища“.

По повод предстоящия семинар на ДПС, на който партията ще актуализира програмата си, Хамид каза:

„Политиката е изключително динамична система. Всеки ден, всяка седмица, всеки месец възникват нови реалности, нови обстоятелства, които, ако една политическа партия не отразява в своята политика, тя ще изостане и избирателите ще я накажат“.

Управляващата коалиция “основно е заета да спасява себе си и забравя за какво всъщност е призвано едно управляващо мнозинство – да управлява така, че държавата да върви напред“, убеден е Хамид. „Голямата отговорност е на партия ГЕРБ, защото тя, без да има необходимост, прие националпопулистически формации в управление на страната и виждаме, че те вече дават своите плодове“.

ДПС ще продължава да работи за демонтаж на правителството и търсене на програма за ускорено развитие на страната, обясни Хамид. Партията още не е решила дали да подкрепи вота на недоверие, който БСП се кани да внесе:

„Първо, да чуем какво ще внесат, защото чуваме противоречиви сигнали – дали ще бъде внесен вот за състоянието на здравната ни система към момента, или ще бъде внесен вот срещу намеренията за реформи. Ние от първия ден твърдим, че ГЕРБ изгубиха 10 години и нищо не се случи в здравната система, постоянно се сменяха министри, наливаха се допълнително пари в спуканата каца на българското здравеопазване, а ефектът нулев, така че реформи са необходими. Ако вотът е точно срещу тези реформи, пред нас стои въпросът кой иска да няма реформи в здравеопазването“.

Интервюто на Силвия Великова с Хамид Хамид можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна