Eмисия новини
от 18.00 часа

Луиджи ди Майо: Предпочитам да защитя италианския народ вместо да се подчиня на пазара на облигации

Шефът на ЕЦБ Драги е провел неофициална среща с италианския президент Матарела по въпроса за бюджета на страната

Луиджи Ди Майо
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Вицепремиерът на Италия Луиджи Ди Майо заяви в петък, че по-скоро би защитил италианския народ, отколкото да преклони глава пред облигационния пазар, ако той бъде изправен пред подобен избор, съобщава Ройтерс.

Италианското коалиционно правителство между антиситемното движение "Пет звезди" и крайно-дясната партия "Лига" взе решение по-рано тази седмица да постигне бюджетен дефицит в размер на 2,4% от брутния вътрешен продукт през следващата година, който е три пъти по-голям от целта, определена от предходните властимащи, предизвиквайки по този начин челен сблъсък с Европейската комисия.

Това от своя страна доведе до първоначални агресивни разпродажби на италианските държавни облигации и до ръст на тяхната доходност към многогодишни върхове (рязко повишаване на цената на обслужване на дълга), както и до рязко увеличаване на лихвения спред между дългосрочните книжа на Италия и Германия.

"Ние се интересуваме от финансовите пазари, но между спредът (на италианските и германските облигации) и италианския народ, аз избирам народът на Италия", заяви Ди Майо в интервю за телевизия RAI 3, цитирано от агенция Ройтерс.

Лидерът на движението "Пет звезди" също така посочи, че не разбира защо Европейският съюз трябва да отхвърли предложения от правителството бюджет на страната, като добави, че неговото правителство ще ограничи данъчните облекчения за банките и за петролните групировки.

Според Луиджи ди Майо, министърът на икономиката Джовани Триа върши добра работа и на хоризонта не се виждат правителствени промени. По този начин вицепремиерът на страната отхвърли спекулациите в италианската преса за възможна оставка на Триа.

Междувременно Ройтерс цитира свой неназован политически източник, според който президентът на ЕЦБ Марио Драги се е срещнал в понеделник с италианския президент Серджо Матарела, за да обсъди с него параметрите на бюджета на Италия за 2019-а година, които провокираха сериозното напрежение на капиталовите пазари. От ЕЦБ оказаха да коментират тази информация.

По-рано днес вестниците La Repubblica и La Stampa пък съобщиха, че срещата се е провела в сряда и че Марио Драги е посочил рисковете, произтичащи от негативната пазарна реакция на италианския бюджет.


Още от