Луиджи ди Майо: Предпочитам да защитя италианския народ вместо да се подчиня на пазара на облигации

Шефът на ЕЦБ Драги е провел неофициална среща с италианския президент Матарела по въпроса за бюджета на страната
Луиджи Ди Майо
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Вицепремиерът на Италия Луиджи Ди Майо заяви в петък, че по-скоро би защитил италианския народ, отколкото да преклони глава пред облигационния пазар, ако той бъде изправен пред подобен избор, съобщава Ройтерс.

Италианското коалиционно правителство между антиситемното движение "Пет звезди" и крайно-дясната партия "Лига" взе решение по-рано тази седмица да постигне бюджетен дефицит в размер на 2,4% от брутния вътрешен продукт през следващата година, който е три пъти по-голям от целта, определена от предходните властимащи, предизвиквайки по този начин челен сблъсък с Европейската комисия.

Това от своя страна доведе до първоначални агресивни разпродажби на италианските държавни облигации и до ръст на тяхната доходност към многогодишни върхове (рязко повишаване на цената на обслужване на дълга), както и до рязко увеличаване на лихвения спред между дългосрочните книжа на Италия и Германия.

"Ние се интересуваме от финансовите пазари, но между спредът (на италианските и германските облигации) и италианския народ, аз избирам народът на Италия", заяви Ди Майо в интервю за телевизия RAI 3, цитирано от агенция Ройтерс.

Лидерът на движението "Пет звезди" също така посочи, че не разбира защо Европейският съюз трябва да отхвърли предложения от правителството бюджет на страната, като добави, че неговото правителство ще ограничи данъчните облекчения за банките и за петролните групировки.

Според Луиджи ди Майо, министърът на икономиката Джовани Триа върши добра работа и на хоризонта не се виждат правителствени промени. По този начин вицепремиерът на страната отхвърли спекулациите в италианската преса за възможна оставка на Триа.

Междувременно Ройтерс цитира свой неназован политически източник, според който президентът на ЕЦБ Марио Драги се е срещнал в понеделник с италианския президент Серджо Матарела, за да обсъди с него параметрите на бюджета на Италия за 2019-а година, които провокираха сериозното напрежение на капиталовите пазари. От ЕЦБ оказаха да коментират тази информация.

По-рано днес вестниците La Repubblica и La Stampa пък съобщиха, че срещата се е провела в сряда и че Марио Драги е посочил рисковете, произтичащи от негативната пазарна реакция на италианския бюджет.


Още от категорията

БААИК: Уронва се имиджът на консултантската професия в строителството

Уронва се имиджът на консултантската професия в строителството, заявяват от Асоциацията на архитектите и инженерите-консултанти (БААИК).  В протестна декларация до всички власти от организацията напомнят, че дейността им е без точен регламент до момента. Браншовата организация няма възможност да оказва влияние на фирмите, както и да следи за..

публикувано на 19.10.18 в 18:19
Владимир Путин и узбекският му колега Шавкат Мирзийоев дадоха в Ташкент символичен старт за работата по първия АЕЦ в Узбекистан, която ще е в западния регион Навой.

Путин даде старт на стоежа на АЕЦ в Узбекистан

Президентите на Русия и Узбекистан дадоха днес в Ташкент символичен старт на строежа на атомна електроцентрала за $11 млрд. в централноазиатската страна, предаде АФП. Това стана в рамките на първата държавна визита на Владимир Путин в Узбекистан, след като колегата му Шавкат Мирзийоев зае мястото на Ислам Каримов, управлявал почти три..

публикувано на 19.10.18 в 16:54

Инвеститори ще вложат 500 млн. евро в заводи за автомобилни компоненти у нас

Инвестиции в размер на 500 млн. евро ще бъдат направени в България. Те ще разкрият 50 000 работни места в заводи за автомобилни компоненти. Това стана ясно по време на заключителната част от международния "Аутомотив форум", който се проведе в София. Автомобилната индустрия е един от най-бързо развиващите се отрасли в българската икономика. За..

публикувано на 19.10.18 в 15:55

Започват масирани проверки за спазване на данъчното законодателство

Данъчните започват масирани проверки за спазването на данъчното и осигурителното законодателство в строителния бранш, съобщават от Националната агенция за приходите. Фокус на проверката ще бъде наемането на работници, като вече са избрани първите 80 обекта, които ще бъдат проверени. Подборът се прави на базата на издадените строителства за..

публикувано на 19.10.18 в 15:42

Петролът тръгва надолу в очакване на санкциите на САЩ срещу Иран

По-малко от две седмици до влизането в сила на петролните санкции на САЩ срещу Иран анализаторите коригират своите прогнози, които преди дни залагаха на цени на петрола от порядъка на 100 долара за барел. Оценките на ОПЕК са, че през 2019 г. търсенето ще намалее от сегашните 1,54 млн. барела дневно до 1,36 млн., а конкурентни на картела..

публикувано на 19.10.18 в 15:07
Така ще изглежда новата летяща кола.

Американска компания записва желаещи за летящ автомобил

Американската компания Terrafugia обяви, че вече записва желаещи за закупуването на летящия автомобил Transition, чието производство започвало през 2019 година. За момента не се съобщава цената на хвърчащото возило, но желаещи да го притежават не липсват. Компанията представи първия си прототипи на кола-самолет още през 2010 година...

публикувано на 19.10.18 в 14:42

Ръст на икономиката през следващата година са очакванията на бизнеса

Бизнесът очаква ръст на икономиката и доходите през следващата година. Асоциацията на индустриалния капитал прогнозира ръст на брутния вътрешен продукт в размер на 3,8%. Повече от половината от анкетираните очакват през 2019 г. продажбите на предприятията да нараснат, а според 1/3 ще запазят нивата си от настоящата година.  Сходни са данните и..

публикувано на 19.10.18 в 13:40