Луиджи ди Майо: Предпочитам да защитя италианския народ вместо да се подчиня на пазара на облигации

Шефът на ЕЦБ Драги е провел неофициална среща с италианския президент Матарела по въпроса за бюджета на страната

Луиджи Ди Майо
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Вицепремиерът на Италия Луиджи Ди Майо заяви в петък, че по-скоро би защитил италианския народ, отколкото да преклони глава пред облигационния пазар, ако той бъде изправен пред подобен избор, съобщава Ройтерс.

Италианското коалиционно правителство между антиситемното движение "Пет звезди" и крайно-дясната партия "Лига" взе решение по-рано тази седмица да постигне бюджетен дефицит в размер на 2,4% от брутния вътрешен продукт през следващата година, който е три пъти по-голям от целта, определена от предходните властимащи, предизвиквайки по този начин челен сблъсък с Европейската комисия.

Това от своя страна доведе до първоначални агресивни разпродажби на италианските държавни облигации и до ръст на тяхната доходност към многогодишни върхове (рязко повишаване на цената на обслужване на дълга), както и до рязко увеличаване на лихвения спред между дългосрочните книжа на Италия и Германия.

"Ние се интересуваме от финансовите пазари, но между спредът (на италианските и германските облигации) и италианския народ, аз избирам народът на Италия", заяви Ди Майо в интервю за телевизия RAI 3, цитирано от агенция Ройтерс.

Лидерът на движението "Пет звезди" също така посочи, че не разбира защо Европейският съюз трябва да отхвърли предложения от правителството бюджет на страната, като добави, че неговото правителство ще ограничи данъчните облекчения за банките и за петролните групировки.

Според Луиджи ди Майо, министърът на икономиката Джовани Триа върши добра работа и на хоризонта не се виждат правителствени промени. По този начин вицепремиерът на страната отхвърли спекулациите в италианската преса за възможна оставка на Триа.

Междувременно Ройтерс цитира свой неназован политически източник, според който президентът на ЕЦБ Марио Драги се е срещнал в понеделник с италианския президент Серджо Матарела, за да обсъди с него параметрите на бюджета на Италия за 2019-а година, които провокираха сериозното напрежение на капиталовите пазари. От ЕЦБ оказаха да коментират тази информация.

По-рано днес вестниците La Repubblica и La Stampa пък съобщиха, че срещата се е провела в сряда и че Марио Драги е посочил рисковете, произтичащи от негативната пазарна реакция на италианския бюджет.


Още от категорията

Новина за задържането на канадски ексдипломат в Китай охлади инвеститорския ентусиазъм

Пазарът на акции на Уолстрийт стартира търговията във вторник с добри повишения, като и трите основни фондови индекса скочиха първоначално с над 1% в резултат на подновения оптимизъм около търговските преговори между САЩ и Китай. Индексът DJIA нарасна за кратко с 350 пункта (повишение с 1,4%), индексът S&P500 се повиши с 1,2%, а..

публикувано на 11.12.18 в 18:27

Отскок на цените на петрола след сигналите за подновяване на търговските преговори между САЩ и Китай

Петролът поскъпва предпазливо по време на търговията във вторник, опитвайки се да ограничи част от вчерашния солиден ценови спад, тъй като и инвеститорите на пазарите на суровини, подобни на тези на фондовите борси, приветстват новините за подновяване на търговските преговори между САЩ и Китай. Временното преустановяване на петролното..

публикувано на 11.12.18 в 17:44

Добри Митрев: Новите инвеститори не бързат да влагат средства в България

Новите инвеститори не бързат да влагат средства в България, а български инвеститори се насочват извън страната. Това заяви в предаването „Нещо повече“ Добри Митрев – главен секретар на Българската стопанска камара.        Като причина за това той посочи бавните и пасивни реформи и посочи спешните мерки, които трябва да се предприемат:..

публикувано на 11.12.18 в 17:33

Слабо повишение на производствените цени в САЩ през ноември

Производствените цени в САЩ се повишиха слабо през ноември, но растежът им на годишна база продължава да отстъпва от близо до 7-годишен връх, достигнат през юни, показват данни на Департамента по труда, които потвърждават за липсата на сериозен инфлационен натиск във водещата световна икономика. Индексът на производствените цени (PPI индекс),..

публикувано на 11.12.18 в 16:36

Китай обмисля намаляване на митата върху вноса на американски автомобили

Китай предприема действия за намаляване на високите митнически тарифи върху вноса на произведените в САЩ автомобили - мярка, която президентът Доналд Тръмп успя да договори по време на неговата среща с китайския президент Си Цзинпин в Аржентина преди по-малко от двете седмици. Предложението за намаляване на митата за автомобили, произведени в..

публикувано на 11.12.18 в 15:06

Програмата за изкупуване на държавни облигации на ЕЦБ е законна

Европейският съд в Люксембург потвърди, че програмата за изкупуване на държавни облигации на Европейската централна банка е законна. Съдът е категоричен, че това е в правомощията на институцията и не може да се счита за неправомерно финансиране. Делата срещу програмата за количествени улеснения - т.е. за изкупуване на държавни и корпоративни книжа..

публикувано на 11.12.18 в 14:25

Изненадващо подобрение на икономическите нагласи в Германия през декември

Нагласите на германските анализатори и инвеститори относно перспективите пред водещата европейска икономика през следващите месеци се подобрих изненадващо през декември, но все още остават ясно далеч под дългосрочното осреднено ниво и продължават да бъдат изложени на риск от търговското напрежение в глобален план и от опасенията за германския..

публикувано на 11.12.18 в 13:30