Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Русия подозира САЩ, че разработват биооръжия в Грузия

Руското министерство на отбраната подозира Съединените щати в разработването на биологични оръжия на територията на Грузия под прикритието на научно-изследователска дейност. Това съобщи на брифинг във ведомството началникът на войските за радиационна, химическа и биологична защита генерал-майор Игор Кирилов.

Анализът се основава на публично изнесените наскоро данни от бившия грузински министър на държавната сигурност Игор Гиоргадзе, съобщи ген- Кирилов пред чуждестранни кореспонденти и военни аташета, представяйки анализ на военно-биологичната дейност на Съединените щати в Грузия.

На пресконференция в Москва Гиоргадзе каза, че се е обърнал към американския президент Доналд Тръмп с молба да разследва дейността на Центъра за обществено здравеопазване „Ричард Лугар“ край столицата Тбилиси.

Руските военни твърдят, че във финансирания изцяло от САЩ център се разработват опасни биологични оръжия, а американските служители там са защитени с дипломатически имунитет.

Ген. Кирилов даде пример с използването върху грузински граждани на препарат на фирмата „Гилеад Сайънсъи“, чийто основен акционер е бившият американски министър на отбраната Доналд Ръмсферлд. През декември 2015г. препаратът е предизвикал смъртта на 24 души. Клиничните изследвания обаче продължили в нарушение на международните норми, което е довело до още 49 смъртни случая.

„Анализът на предоставените от Игор Гиоргадзе материали предизвиква загриженост в министерството на отбраната на Русия и свидетелства, че Съединените щати с висока степен на вероятност извършват своята дейност, заобикаляйки международните споразумения и под прикритието на защитни или други мирни изследвания продължават да увеличават военно-биологическия си потенциал“, заяви в заключение ген Игор Кирилов.

Анализът на предоставените от Игор Гиоргадзе данни продължава, съобщи говорителят на военното ведомство Игор Конашенков.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени