Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Протестиращите майки няма да участват в срещата по проектозакона за хората с увреждания

| обновено на 05.10.18 в 20:07
Вера Иванова
Снимка: Кирчо Стоичков


Протестиращите майки на деца с увреждания няма да участват в насрочената за 14.00 часа работна среща в социалното министерство по проектозакона за хората с увреждания.

Решението за провеждането ѝ беше взето след разговорите в Народното събрание вчера, които бяха инициирани с представители на хората с увреждания по покана на парламентарната група на ГЕРБ. От следващата седмица майките продължават с ефективните си протести.

„След вчерашната реакция в Народното събрание, отново ни връщат с месеци назад. Ние такива срещи правим непрекъснато. За съжаление, нещата не зависят само от социалния министър. Ние много се надявахме това да стане ясно на всички други министерства, най-вече на финансовото, на образованието и на здравеопазването. Наши становища са там, наши текстове са там… От следващата седмица започваме с ефективни протестни действия и ще отстояваме до край исканията си. Това са исканията за живота на хиляди хора с увреждания и трябва да се променят нещата, трябва да се случи реформата“, каза за „Хоризонт“ една от майките Вера Иванова. 

Председателят на Агенцията за хората с уврежданията Минчо Кораласки каза:

“Ще се работи по изглаждане на противоречията, които възникнаха на предното заседание. Надеждата ми е да стигнем до някакво разбирателство, тъй като лично аз не споделям мнението, че нищо не е направено“.

Веска Събева председател на Асоциацията на родители с епилепсия коментира:

“Продължаваме да си настояваме за тези искания, които ние сме имали. Това са фондовете “Защитена трудова заетост“. Според нашата организация индивидуалната оценка също не е ясно разписана и трябва да бъдат ясни правилата, по които ще се извършва“.

Мая Манолова смята, че има възможност и двата закона  и този за личната помощ, който вече е внесен в парламента, както  закона за хората с увреждания, да се преработят, така че да съответстват на финансовите възможности и да удовлетворяват исканията си. Тя обяви очакванията си:

“В изключително кратки срокове да приготвим законите. Предложенията, които трябва да се включат са ясни“ и допълни:

“Ясно, е че майките са обезкуражени, не мога да предам всичко това, което искат протестиращите“.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна