Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Задържаха седем души за злоупотреби с лекарства за онкоболни при проверки в болници в София и в Благоевград

| обновено на 05.10.18 в 20:06
Снимка: БГНЕС


Двама лекари от частната столична онкоболница "Йоан Павел", фармацевт от болницата "Свети Мина" в Благоевград, посредник на фирма за износ на медикаменти и още трима души са търгували с лекарства за онкоболни в  продължение най-малко на година и половина. Те са обвинени за участие в престъпна група за износ на лекарства. Утре ще стане ясно дали прокуратурата ще иска да им бъде наложен постоянен арест.

Понеже прокуратурата пази личните данни на задържаните, имената им не бяха съобщени. Стана ясно, че сред тях е и управителят на столичната онкоболница, че разследването е започнало по сигнал през пролетта на миналата година и че на прицел е още една болница. 

"За първи път" - с тези думи заместник-главният прокурор Иван Гешев анонсира какво проверяват разследващите:

"Движението на лекарства от легалния вносител до болничното заведение, от болничното заведение как се извеждат и не стигат до онкоболни лица, изнасят се извън болничното заведение, групират се и отиват в крайна сметка във фирма с лиценз, която ги реекспортира".

"Тези лекарства се внасят в България и се предоставят директно на болничните заведения, специализирани за лечение на онкоболни. Такива лекарства не могат да бъдат намирани - нито в аптечната мрежа, нито някой би могъл да си ги закупи или да ги придобие по друг начин. Заплащат се от здравната каса", допълни Гешев наблюдаващият прокурор Лидия Манолова и описа две схеми, по които те са били изнасяни от двете болнични заведения - първата - срещу имената на онкоболни, които дори не са били хоспитализарaни, пишело че са им правени вливания  и втората - чрез подмяна на съдържанието на лекарствата за вливания. Оттам нататък чрез медицински лица стигали до лицензирания износител на лекарства...за да стигнат на в пъти по-висока цена до страни от ЕС.

Иван Гешев нарече действията медицинските лица в групата "лоши практики".

Разследващите не за първи път попадат на схеми за паралелният износ на лекарства. Затова и днес заместникът на Сотир Цацаров поиска спешни и комплексни мерки.

Не може да се кажи дали има реално пострадали хора, тъй като разследването продължава. Става дума за схема, която е действала от средата на миналата година и в момента чрез разпити се изяснява как е била прилагана, както и колко души е засегнала.

Втората схема е свързана с подмяна на лекарства, които е трябвало да бъдат поставяни на болни, с други, чийто състав тепърва се изследва, отново с цел да бъдат изнесени от страната и да бъдат продадени.

Най-вероятно утре ще стане ясно за колко от арестуваните прокуратурата ще иска постоянно задържане. 

От прокуратурата посочиха, тук не става въпрос за разследване на болници, а за разследване на хора, които работят в тези болници.

Министърът на вътрешните работи Младен Маринов не потвърди, но и не отрече, че се проверява и трето болнично заведение. 

Задържаната фармацевтка от болничната аптека на онкологичната болница „Свети Мина“ в Благоевград не се е явила днес на работа, а телефонът ѝ е изключен, съобщи директорът на здравното заведение. Разпитан е и ръководителят на болничната аптека, но той за сега не е сред задържаните.

Директорът на болницата д-р Георги Георгиев заяви за „Хоризонт“, че случаят е много неприятен и хвърля петно върху целия екип и самото лечебно заведение. Той е убеден, че компромис с лечението на пациентите не е имало, но въпреки това контролът ще бъде силно завишен. Онкоболницата започна нормално работния ден, няма сътресения в приема на болни и назначеното им лечение.

От началото на годината в аптеката има специално създаден бокс, в който се правят разтворите с лекарства за вливанията на онкоболните с цел точното дозиране и пълноценно използване на медикаментите, заради което е назначен и клиничен фармацевт.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна