Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Премиерът Борисов: Ще има българско училище в Одеса и украински културен център в София

5
Премиерът Бойко Борисов, вицепрезидентът Илияна Йотова, членове на българската делегация и президентът на Украйна Петро Полошенко (вдясно) в Болградската гимназия.
Снимка: Пресслужба на МС

Премиерът Бойко Борисов, вицепрезидентът на България Илияна Йотова, вицепремиерът Валери Симеонов и президентът на Украйна Петро Порошенко се включиха днес в тържеството, с което се отбелязва 160-тата годишнина от основаването на гимназията в Болград - Украйна.

Борисов обяви, че скоро българско училище ще има и в Одеса. Той подчерта, че украинските граждани с български произход винаги ще са мост за сътрудничество между двете страни.

„Договорихме се с кмета на Одеса и президента Порошенко да направим българско училище в Одеса и украински културен център в София“, каза Борисов.

"Българско училище в Одеса, украински културен център в София, и сме си дали месец срок. Това, което сме сложили в бюджета за догодина на Министерството на образованието, по 30 деца от гимназия "Раковски" на лагер на наша издръжка в София",  добави Борисов.

Той обяви още, че е взето решение 30 деца от Болградската гимназия да посетят София, а 5-има преподаватели от училището да преминат допълнителна квалификация в България.

Тези дейности ще бъдат финансирани със средства от бюджета на българското министерство на образованието.

Българският министър-председател Борисов припомни, че с решение на Министерския съвет от юни тази година е отпусната безвъзмездна финансова помощ в размер на 150 000 лв. за материално-техническо обезпечаване на учебния процес в гимназията в Болград.

Вицепрезидентът Илияна Йотова също участва в отбелязването на юбилея на Болградската гимназия и получи почетния знак на училището. От своя страна Йотова връчи на директора на гимназията почетния знак на президента, както и литография с акростих на Георги Раковски, патрон на училището. „Историята на Болградската гимназия е част от историята на България. Много от борците за национално освобождение, идеолозите на национално-освободителните борби, строителите на току-що освободената България са преминали през тези класни стаи и техният дух още се усеща тук“, подчерта вицепрезидентът.

В словото си Илияна Йотова се обърна специално към българските общности в Бесарабия с благодарност от името на българската държава за отстояване на българщината, запазване на българското самосъзнание и език. „Уважаеми сънародници, точно днес е времето да почетем паметта на онези, които преди 200 години дойдоха в тези земи, търсейки своята нова родина. Тук намериха своята малка България. Първото, което направиха нашите предци, е да съградят храм заради вярата. Веднага след това училище – преди 160 години, преди да имаме независима църква, те са знаели, че най-важното е образованието. Образовани хора, които ще осигурят просперитет“, отбеляза Илияна Йотова.

По-рано днес премиерът Борисов се срещна в Одеса с президента на Украйна Порошенко, като в рамките на разговора подчерта, че съвместното отбелязване на юбилея на гимназията „Георги Сава Раковски“ е израз на споделянето и разбирането на двете страни за важността от съхраняване на езиковата и културната идентичност на българската общност в Украйна. По думите на Борисов, сме длъжни да използваме това приятелство, за да живеем по добре. 

Борисов заяви още, че с украинския президент са обсъдили и перспективи за реализирането на конкретни инфраструктурни проекти. „Тези пътища ще направят тази свързаност, която е необходима и за бизнеса, стокооборота между двете страни се увеличава непрекъснато“, каза той.

От своя страна Порошенко благодари за усилията на българското правителство по време на председателството на Съвета на ЕС в контекста на отношенията ЕС – Украйна, включително и за финансовата помощ за страната му:

"Заедно с България ще работим, за да могат нашите деца, които учат тук, да живеят в Европейския съюз. Тяхното образование ще бъде интелектуалният им принос. Вярвам , че Украйна ще бъде в Европейския съюз и че България ще е нашият адвокат и локомотив. Надявам се, че успешният диалог с нашите български приятели ще бъде добър пример и за други партньори".

Преди тържеството в Болградската гимназия Борисов и Порошенко направиха инспекция на ремонтиран участък на международния път Е87 Одеса – Рени. При посещението на българския премиер Борисов през май тази година в Киев Петро Порошенко пое ангажимент този участък в Болградска област да бъде ремонтиран. В тази част на страната живеят най-много украински граждани с български произход.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени