Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Шумен стартира кампанията „С предпазен колан на задната седалка“

Снимка: Радио Шумен

В кампанията се включват представители на шуменския бизнес, обществени организации и медии. Радио Шумен е партньор в инициативата. В нея участват 90 доброволци, които след 10 октомври по график ще посетят над 2400 деца от 2. до 4. клас в Шумен, Каспичан и Плиска. Те ще представят презентация по темата за поставянето на колани на задната седалка, заяви Диана Габровска, представител на една от фирмите съмишленици на кампанията. 

По думите ѝ целта е да се обучат учениците как правилно да се возят в автомобилите по един забавен и детски начин. Презентациите, които ще бъдат изнасяни във всеки клас от доброволците, са съобразени изцяло с тяхната възраст. В нея има анимационно филмче, в което героите разкриват опасностите пред децата, ако те са без колан, не са на повдигаща седалка или столче. В края на всяко обучение учениците ще получат тениска с логото на инициативата и значка. Диана Габровска пожела успех на кампанията, която трябва да промени нагласите на обществото. Официалният старт на инициативата даде кметът на общината Любомир Христов.

От началото на годината в Шуменска област са регистрирани 4 тежки пътни произшествия с участието на деца, съобщиха от полицията. Три от тях са ранени, а едно е загинало. За неизползване на обезопасителен колан или системи за сигурност на децата досега са наложени 910 глоби на стойност 45 500 лева.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени