Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Четирима обвинени за износ на онколекарства остават в ареста, прокуратурата дири още замесени в схемата

| обновено на 06.10.18 в 21:37

Специализираният наказателен съд остави в ареста четири от седемте лица, задържани в четвъртък за незаконен износ на онколекарства.

Това са соченият за ръководител на групата Милослав Пейков, Борислав Сотиров, Калоян Молалийски и Делян Гонсузов. Според съда има опасност те да извършат ново престъпление на свобода.

Лекарките Зора и Небесна Балджийски и фармацевтката Светлана Тюлекова ще са под домашен арест заради здравословни причини.

Решението на Спецсъда може да бъде обжалвано в 3-дневен срок.

Още вчера се разбра, че сред задържаните са двама лекари от частната столична онкоболница "Йоан Павел", фармацевт от болницата "Свети Мина" в Благоевград и посредник на фирма за износ.

На днешното съдебно заседание станаха известни подробности за обвиняемите.

Според обвинението Милослав Пейков се е срещал с лекари и медицински работници, от които е получавал лекарствата и е осигурявал търговията с тях. Задържаните двама лекари всъщност са майка и дъщеря - Небесна и Зора Балджийски. Дъщерята изписвала и изнасяла лекарствата, предоставяла ги е на съпруга си Борислав Сотиров, а той ги е предоставял на Милослав Пейков. Пейков се срещал и с фармацевтката на благоевградската болнична аптека, а тя - Светлана Тюлекова, е изписвала и заменяла лекарствата, отпускани с протоколи от лекарски комисии.

Пейков е задържан при приемане на белязаните лекарствени пет опаковки на Калоян Молалийски.

Прокуратурата поиска "задържане под стража" за всички, освен за доктор Зора Балджийска, която е с влошено здраве, с диабет и се лекува в болница в момента, освен това има и болно дете. За нея бе поискана мярка домашен арест.

За престъпленията, които се твърди, че са извършили седемте задържани, законът предвижда от 3 до 5 години лишаване от свобода, а за ръководителя на групата от 5 до 15 години.

Срещу Милослав Пейков са повдигнати и обвинения за притежание на марихуана и оръжие без разрешително.

Според защитата на задържаните няма ясно формулирано обвинение и нито доказателства, които да го подкрепят. Адвокат Емануил Йорданов, защитник на трима от обвинените, заяви, че "това е поредният пример, в който се вижда как прокуратурата решава, че първо трябва да задържи обвиняемите и след това да събира доказателства."

"За съжаление има съдии, които толерират тази практика и ако продължаваме така ще се доближим изцяло към румънския модел, където няма нужда от доказателства, просто днес трябва да се осъди министър, осъжда се министър. Утре трябва да се осъди кмет, осъжда се кмет", каза Йорданов.

Прокурор Манолова отговори задочно, че са събрани достатъчно доказателства за дейността на престъпната група.

"Заедно с ГДБОП ще положим максимални усилия, за да достигнем до други лица, които са работили по същата схема и са злоупотребявали с такива лекарства", допълни Манолова.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна