Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Предизвикателствата и бъдещето на морската икономика обсъжда Евро-средиземноморска конференция за интелигентни сини градове

Снимка: Бранислава Бобанац

Предизвикателствата и бъдещето на морската икономика обсъжда провеждащата се в кипърския крайбрежен град Ларнака 3-ата Евро-средиземноморска конференция и изложба за интелигентни сини градове Smart Blue City, в която участват над 120 представителиот 25 страни от Европа, Африка, Америка, Азия.

Третото издание на евро-средиземноморския форум е на тема „Интелигентните градове и синият растеж”. Проблемите и предизвикателствата пред тях, както и необходимите решения събраха изследователи и учени от академични центрове, университети, експерти в областта на градоустройството, енергетиката, транспорта, представители на общински власти, индустрията, гражданското общество и други заинтересовани страни.

България не присъства на конференцията, но тя участва в организатора на форума - Средиземноморския клъстър на сините градове /Smart-Med/, чрез Бургаския свободен университет.

Многобройни теми са предмет на дискусиите по време на 13-те сесии на двудневната конференция. Акценти в научната й част са развитието на синята икономика и осигуряването на син  растеж, получаването и използването на енергия от морето, иновации в градския и морския транспорт, устойчиво развитие на градовете, използването на новите технологии за подобряване на стандарта на живот.

Домакинът Ларнака активно работи за превръщането си в „син град”. Част от програмата му за това е създаването на Център за върхови постижения в областта на морските изследвания и синята икономика, който ще насърчава развитието им в Източното Средиземноморие. Проектът за него се осъществява с финансиране чрез научната програма на ЕС „Хоризонт 2020”.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна