Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хасан Адемов: Има светлина в тунела относно законодателството за хората с увреждания

ДПС винаги влиза във властта през парадния вход и след избори

Снимка: БГНЕС

На семинара на ДПС обсъдихме сегашната ситуация в България и в Европа в контекста на подготовката на многогодишната финансова рамка за следващия програмен период, както и проектоманифеста на АЛДЕ. Идеята беше да се опитаме да подготвим една програма за ускорено развитие на страната от гледна точка на ценности. Според нас аритметични мнозинства в НС, които не са стъпили на ценностна основа, водят до един и същи край. Предстои да обобщим обсъденото в следващите седмици.

Това каза за предаването „Неделя 150“ по „Хоризонт“ д-р Хасан Адемов - депутат от ДПС и председател на Комисията по труда и социалната политика в НС. Той отрече твърденията че Програмата за ускорено развитие е опит на ДПС да заеме мястото на някой от партньорите в управляващата коалиция:

„ДПС, когато е участвало във властта, винаги това се е случвало през парадния вход, след парламентарните избори, след спечелване на доверието на българския избирател!“

Програмата за ускорено развитие категорично не прилича на социалистическата „Визия за България“, допълни той.

„След година и половина управление, в което участват от националисти и националпопулисти, бих казал, можем да стигнем до извода, че е необходима коренна промяна в идеите за икономическо развитие на страната“.

„Сега говорим за алтернативни политики, за това в каква посока трябва да се движи България, какви цели да има… Това, че нашият почетен председател е казал  че ГЕРБ няма алтернатива, към онази дата (декември 2017 г. б.р.) звучи по един начин, но  след близо година вече нещата в България не са абсолютно същите. Това че е заявил, че няма алтернатива не може да се отнася за пример за няколко години напред. Истината е, че не трябва да разчитаме единствено и само на аритметични мнозинства“.

Според Адемов, старите стереотипи са неефективни пред предизвикателствата в ерата на четвърта дигитална революция, когато пазарът на труда се променя:

„Затова предлагаме програма, около която да търсим подкрепа от обществото и от политически партии“

Адемов коментира и предлаганите промени във финансирането на здравноосигурителния модел:

„Нашата категорична позиция е, че сме за това да има демонополизация на НЗОК и тя да бъде поставена в конкуренция. Единият от моделите, които предлага сега министър Ананиев, прилича на това, на което ние сме държали през годините, но има и други предложения, които на практика предизвикват напрежение като например включването на застрахователите и идеята за доплащане или по-скоро за легализиране на доплащането. Включването на застрахователи в системата на здравеопазването в година, в която има заличен лиценз на застрахователна компания, според мен, е недостатъчно далновиден ход, защото българинът е особено чувствителен на тема фалит и на идеята да доплащане нещо по-различно от това, което плаща в рамките на здравната осигурителна вноска….  Нов осигурителен модел е изключително претенциозна квалификация на това, което се предлага. Според мен, това е един нов начин на финансиране. Имаме изключително сериозни критики към това, което е предложено. За нас е изключително странно двама министри, ключови в тази сфера - Алиев и Горанов – да имат различни позиции – единият подкрепя единия модел, а другият – другия, което означава, че на този етап няма идея да се случи нито единия, нито другия модел, а просто се върви към една дискусия“.

ДПС иска да се запознае с мотивите за искането за вот на недоверие, което ще внесе следващата седмица БСП преди да реши дали да го подкрепи:

„ДПС в 44-ото НС категорично е заявило, че е опозиция на това управление и това  предопределя по някакъв начин нашето поведение, но нека да видим мотивите и тогава, с решение на парламентарната група, ще бъде определено. Притеснението ни е, че усещането за самодостатъчност на колегите от БСП за България може да им изиграе лоша шега. Самостоятелните акции в сферата на здравеопазването винаги са водили до един край“

Адемов обвърза щедрите социални обещания на премиера за Бюджет 2019 с предстоящите европейски и местни избори, но подчерта:

„За мен винаги е била важна темата не кой, как, по колко и на кого раздава, а темата кой и как събира осигурителни вноски и данъци, за да има какво да се раздава. Радостно би било, ако всичко това се случва през разходните политики на бюджета, а не по някакъв друг начин“.

Политикът се обяви за диференциран подход при увеличението на заплатите в бюджетната сфера и определи като „страхлив и предпазлив“ ход вдигането на тавана на пенсиите, тъй като се ощетяват хората, които са отложили своето пенсиониране, за да се възползват от предвидените в закона предимства.

„В тази система трябва да има доверие, да има предвидимост, за да може гражданите, които сега стартират осигурителния си път, да имат доверие и да се осигуряват върху реални доходи, а не политически и конюнктурни аргументи, които се разминават с експертните, да аргументи заблуждават българските граждани“.

По отношение на законодателството за хората с увреждания, Адемов е убеден, че има „светлина в тунела“ след срещата в петък при министъра на труда и социалната политика, на която са присъствали представители на Министерството на финансите,  на Националния съвет за интеграция на хората с увреждания и омбудсманът Мая Манолова:

„Това, което аз знам, е че финансовата рамка по Закона за хората с уврежданията е коректно разписана със съгласието на всички заинтересовани страни. Остават обаче проблемите около Закона за личната помощ, който нашата парламентарна група ще подкрепи, когато влезе в НС на първо четене. Доколкото съм информиран още следващата седмица продължават срещите и разговорите по темата Закон за личната помощ“.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна