Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Босна и Херцеговина гласуват за президент и народни представители

| обновено на 07.10.18 в 18:56
Снимка: БГНЕС

Гражданите на Босна и Херцеговина гласуват днес за президент, общи и местни народни представители, съобщава БТА. Около 3,3 милиона души имат право на глас. Те трябва да определят членовете на тройното президентство, представляващи основните етнически групи - бошняци, сърби и хървати.

Според анализатори, залог в изборите е сегашното административно устройство, наложено след края на войната в Босна през 90-те. Голяма е подкрепата за политици, подкрепящи етническо разделение. Такъв е сръбският лидер Мирослав Додик, който в момента е кандидат за тройното президентство и неведнъж е прокламирал отделяне на Република Сръбска от Босна и Херцеговина. След като днес гласува, Додик заяви:

“Естествено очаквам победа и то голяма, така че да ми позволи да свърша важна работа за Република Сръбска, когато бъда избран, а това ще бъде тази вечер, ще стана президент на всички граждани на Република Сръбска и ще представлявам интересите им по най-добрия възможен начин“

Данните за избирателната активност в Босна и Херцеговина преди обяд показаха, че тя е по-ниска от тази на последните избори през 2014.

По-рано ДПА отбелязва, че вотът протече в атмосфера на етническо напрежение, подклаждано от националистически групи. Босненският сръбски кандидат за президент Милорад Додик заяви, че очаква "голяма победа" на днешните избори, което ще "бъде в интерес на Република Сръбска".  Съперникът на Додик - Младен Иванич, сръбският член на босненското председателство, заяви, че вярва, че ще победи на изборите. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!