Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Националният съвет за тристранно сътрудничество обсъжда промените в данъчните закони

БСК: Промените в изчисляването на данъка ще засегнат около 2 млн. автомобила

Бизнесът поиска по-облекчени условия за одитиране на малките и средните предприятия

| обновено на 08.10.18 в 13:01
Финансовият министър Владислав Горанов (вляво) и Цветан Симеонов - председател на Управителния съвет на БТПП
Снимка: БГНЕС

Около 2 милиона автомобила ще бъдат засегнати от промените в изчисляването на данъка върху тях, показват изчисления на Българската стопанска камара. Това стана ясно след заседанието на Съвета за тристранно сътрудничество, на което беше приет пакета с изменения в данъчните закони за догодина.

Въпреки че социалните партньори гласуваха единодушно в подкрепа на предложенията, от КТ „Подкрепа“ възразиха срещу новата формула за изчисляване на данъка върху автомобила, която включва възрастта на колата и екостандарта ѝ.

Ваня Григорова от синдиката обясни, че ще бъдат натоварени най-нискодоходните групи от населението:

„Увеличението за тях е около 30%, поне по отношение на компонента от колко години е регистрирана колата“.

Ще отпадне и облекчението за наличие на катализатор в автомобила:

"Категорично не приемаме твърдението, че е невъзможно да се установи има или няма катализатор колата, тъй като всяка година тя преминава през Годишни технически прегледи, където това се установява". 

От 2020 година ще отпадне изискването за издаване на служебна бележка за данъците. Ако бъдат приети законовите промени, бележките ще се подават електронно и ще бъдат достъпни онлайн за данъкоплатците, допълни Радосвет Радев от Българската стопанска камара:

„Дори и такова малко облекчение, вярвайте ми, е стъпка напред да направим по-прозрачна бизнес средата, за да могат работодателите да мислят само как да увеличават бизнеса си, да плащат високите заплати на работниците, за да могат и синдикатите да са доволни“.

Бизнесът поиска по-облекчени условия за одитиране на малките и средните предприятия. Кънчо Стойчев от страна на работодателите обясни, че задълженията за външен одит на малките компании единствено натоварват бизнеса:

„Става дума за ресурс на тези предприятия на малкия бизнес от порядъка на 13 млн., който е съвършено излишен. Тук не става дума за ощетяване на фиска, нито предполага каквито и да е харчове от страна на държавата“.

Министърът на финансите Владислав Горанов пое ангажимент въпросът да бъде обсъден, но това може да стане и в парламента, а не преди внасянето на измененията на пакета от данъчни закони в Народното събрание:

„Одитът, във вида, в който съществува, има за цел да защити интересите на акционерите, не толкова на фиска, защото фискът има други инструментариуми за контрол и надзор върху дейността на данъкоплатците. Така че сме отворени за този дебат“.

Националният съвет за тристранно сътрудничество обсъди промените в данъчните закони догодина. С тях се предлага цялостна реформа в облагането на имоти, според която отстъпката от 50% може да се използва само за единствено основно жилище. Предвиждат се промени и в начина за облагане на автомобилите. Местният данък ще зависи от екостандарта им и годината на производство.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени