Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕК изрази сериозно безпокойство относно бюджета на Италия

Ескалация на напрежението на италианските капиталови пазари

Европейската комисия заяви, че бюджетните цели на Италия са "източник на сериозна загриженост", съобщава Ройтерс, цитирайки писмо, изпратено от европейските властимащи в Брюксел до италианското министерство на икономиката.

Официалното писмо е част от битката между Рим и Европейския съюз по отношение на бюджетните планове на италианското правителство, след като в началото на миналата седмица Италия оповести, че планираният за 2019-а година бюджетен дефицит ще достигне 2,4% от БВП на страната, което би било три пъти по-голям дефицит, отколкото този, предложен от предишното правителство.

ЕК заяви пред италианските власти, че е обезпокоена от плановете за бюджетния дефицит през следващите три години, тъй като те са в нарушение на това, което ЕС поиска от страната през юли.

"Призоваваме италианските власти да гарантират, че бюджетът ще бъде в съответствие с общите фискални правила и очакваме с нетърпение да видим подробностите на предложените мерки", се посочва в официалното писмо, подписано от заместник-председателя на ЕК Валдис Домбровски и от европейския комисар по икономическите въпроси Пиер Московиси и изпратено до икономическия министър на Италия Джовани Трия в края на предходната работна седмица, съобщава Ройтерс, цитирайки извадки от писмото, публикувани във вестник "Ла Република".

В опит да смекчат позицията на Брюксел, италианските власти обявиха преди дни, че планират постепенно свиване на бюджетния дефицит до 2,1% от БВП за 2020-а и до 1,8% за 2021-а година, както и на намаляван е на държавния дълги от 130,9% от БВП през настоящата година до 126,7% от БВП към 2021-а година.

Вицепремиерът на Италия Матео Салвини, който е и шеф на крайно-дясната партия "Лига", изрази надежда, че ЕК би трябвало първо да прочете бюджетните предложения преди да ги отхвърли.

Бюджетният сблъсък между Рим и Брюксел относно по-нататъшното увеличаване на държавния дълг и опасенията, че това може да доведе до понижаване на кредитния рейтинг на страната води до продължаваща ескалация на напрежението на италианския дългов пазара, на фондовата борса в Милано и на останалите европейски пазари на акции и в началото на търговията в понеделник.

Доходността на 10-годишната италианска държавна облигация нараства с 10 базисни пункта към нов 4 и 1/2-годишен връх от 3,52% (най-висока лихва от началото на 2014-а година насам). Лихвеният спред между 10-годишните италиански и германски облигации се разширява към 294 базисни пункта от 284 пункта в края на петъчната търговия, отправяйки отново поглед към върховете над 300 пункта, достигнати през миналата седмица.

Италианският фондов индекс MIB стартира търговията на борсата в Милано с понижение от 1,3% към най-ниско ниво от април 2017-а година. "Бюджетната драма" се пренася и на останалите европейски пазари, като общият индекс Stoxx Europe 600 се понижава с 0,35%, германският DAX30 - с 0,52% и френският CAC40 - с 0,4%.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени