Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Матео Салвини: Кредитните агенции не трябва да бъдат предубедени по отношение на Италия

Юнкер и Московиси са истинските врагове на Европа, заяви италианският вицепремиер

Матео Салвини
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Италианският вицепремиер Матео Салвини заяви в понеделник, че се надява кредитните агенции да не проявяват някакви предразсъдъци по отношение на Италия, когато те преразгледат кредитния рейтинг на страната, като в същото време той отново изключи възможността за излизане от еврозоната, съобщава агенция Ройтерс.

Председател на крайнодясната партия "Лига" също така заклейми председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и икономическия комисар Пиер Московиси като истински врагове на Европа. "Враговете на Европа са тези, които стоят плътно затворени в бункера в Брюксел. Това са Юнкер и Московиси, които докараха в Европа страх и несигурност на трудовия пазар", заяви Салвини по време на съвместна пресконференция с френския крайнодесен лидер Марин Льо Пен. Той отправи подобни критики и в края на миналата работна седмица.

Коментарите на Салвини относно кредитния рейтинг на Италия идват на фона на предстоящи оценки на водещите кредитни агенции.

Агенция "Мудис", която има негативна перспектива относно дългосрочния кредитен рейтинг на Италия на ниво "Ваа2", очаква властите в Рим да оповестят официалните фискални планове, преди тя да вземе своето решение до края на октомври.

Агенция "Стандард енд Пуърс", която оценява италианския дългосрочен рейтинг на ниво от "ВВВ" със стабилна перспектива, пък планира да преразгледа своята оценка на 26-ти октомври.

Шефът на крайно-дясната партия Лига - Матео Салвини добави, че решенията на кредитните агенции не трябва да се използват, за да принудят Италия да продаде своите "компании - бижута" като държавните енергийни групировки ENI и ENEL, застрахователното дружество Assicurazioni Generali и националната поща Poste Italiane.

"Децата ми ще израснат в европейски кондоминиум с евро в джобовете си. Излизането от еврото не е стои на дневен ред - нито днес, нито утре, нито на по-следващия ден", посочи Салвини.

Според редица анализатори, експанзивният италиански средносрочен бюджетен план, публикуван миналия четвъртък, може да доведе до нежелани резултати за популисткото правителство, изразяващи се в риск от по-нататъшно нарастване на разходите по заеми (повишение на доходността на държавните облигации), до ескалация на битката с европейски властимащи в Брюксел и до понижаване на кредитния рейтинг.

В писмо, изпратено в края на миналата седмица до Италия, Европейската комисия заяви, че е обезпокоена от плановете за бюджетен дефицит на страната за следващите три години, тъй като те са в нарушение на това, което ЕС поиска от страната през юли. През уикенда обаче властите в Рим настояха, че няма да "отстъпят" от техните планове за държавните разходи.

"Това правителство беше атакувано от вестници и от европейски комисари от момент, когато беше формирано. Казвайки това, аз съм много зает човек и със сигурност нямам време да се ядосам", заяви Салвини.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна