Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рисковете за децата от употребата на енергийни напитки

Снимка: Владимир Недев

Местна медия от Враца оповести за два случая на деца, които са били в прединфарктно състояние след прекомерната употреба енергийни напитки. Проверка на нашата кореспондентка Ива Антонова установи, че още в първите дни на новата учебна година, в два последователни дни, двама юноши - на 14 и 15 години, от две различни врачански училища, са били с високо ниво на адреналина, след като в междучасията са пили по няколко енергийни напитки. Оказана им е спешна медицинска помощ и състоянието им е нормализирано.

„Все още няма определено законодателство и конкретно изискване към енергийните напитки, няма и определена дефиниция за тях. Енергийните напитки се класифицират като безалкохолни напитки и масово са представени като такива, като доставящи енергия, но всъщност техният ефект е стимулиращ, най-вече върху дейността на мозъка и нервната система. Така че, те пряко въздействат върху функциите на организма и най-чувствителната група към ефекта им са децата и подрастващите. Едната от основните съставки е кофеин, в комбинация с различни други хранителни вещества, витамини от групата В, много често съдържат различни растителни екстракти, които също имат стимулиращ ефект и др. Те не са предназначени за деца и препоръката е да не се употребява повече от една напитка на ден“, каза в интервю за „Хоризонт до обед“ проф. Веселка Дулева, ръководител на отдел „Храни и хранене“, дирекция „Обществено здраве и здравен риск“ в Националния център по обществено здраве и анализи.

При предозиране с енергийни напитки може да има неблагоприятни последствия за организма.

„Повишена нервност, повишена тревожност, безсъние, главоболие, сърцебиене, ефекти върху дейността на сърдечно-съдовата система, редица дихателни нарушения, нарушения на лигавицата на стомашно-чревния тракт, дехидратация, което да повлияе и дейността на бъбреците, неблагоприятни ефекти върху мозъчната дейност“, допълни проф. Дулева.

У нас има наредба за здравословно хранене на ученици и там е забранено предлагането на енергийни напитки в бюфетите и в училищата, каза още проф. Дулева.

Тя каза още, че според последното проучване от 2014 година 26.7% от децата на 10 до 13 години са консумирали енергийни напитки, а от 17 до 18-годишните това са 49% от учениците. Относителен дял имат деца с много висока хронична консумация, т.е те консумират енергийни напитки всеки ден, повече от една.

В звуковия файл можете да чуете анкета сред ученици на Ива Антонова и интервю на Валерия Николова с Веселка Дулева.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени