Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ядрената енергетика в България си търси софтуерни специалисти

Снимка: БЯД

Ядрената енергетика в България си търси софтуерни специалисти. Причината – гладът на кадри и жестоката конкуренция с останалите софтуерни компании.

Българското ядрено дружество организира събиране на младежи и специалисти.

Камен, който е ученик в десети клас в Националната природо-математическа гимназия в София, вече има разработка зад гърба си. С приятелите си е направил приложение, което проектира маршрути в София за хора с алергии. Камен е един от 2/3 от класа, които заради желанието на родителите си или заради чистия интерес към компютрите, има желанието да стане програмист. На това желание и интерес разчита и Младен Митев от Българското ядрено дружество.

„Ние искаме да насочим младите хора към едно сериозно приложение, което първо дава принос за обществото, второ – дава вътрешно удовлетворение, повече, отколкото да се развиват в това, което им е най-достъпно – приложенията за телефони, например. Има и по-важни, и по-интересни области от софтуерното инженерство, в което те могат да се реализират“.

Наскоро в София ученици като Камен се срещнаха с представители Института за ядрени изследвания, Българското ядрено дружество, Асоциацията за развитие на София, за да обяснят възможностите за развитие.

С годините обаче българската ядрена енергетика преживя няколко сътресения - два от шестте блока на АЕЦ „Козлодуй“ бяха затворени, на останалите работещи бяха направени подобрения. Дебатът за строителството на новите мощности в Белене е по-скоро политически, отколкото въпрос за запазване на висококвалифицираните и обучени кадри. Все пак експертите дават надежда за развитие и секторът на за ядрената енергетика ще се опитва да търси свежи попълнения. 

Репортажа на Добромир Видев можете да чуете от звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени