Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На 11 октомври се открива новият сезон на Оркестъра за народна музика на БНР

| обновено на 11.10.18 в 12:14
Снимка: Булфото

Новият сезон на Оркестъра за народна музика на БНР – един сезон, който ще бъде изпълнен с интересни личности и гости, ще бъде открит на 11 октомври в 19.30 ч.

Под диригентството на Димитър Христов Оркестърът за народна музика става носител на „Златен век“ на Министерството на културата за специален принос в областта на българската култура, на наградата „Кристална лира“ през 2012 година и на голямата награда „Сирак Скитник“ през 2016 г.

Откриването на новия сезон ще бъде в Първо студио на БНР с концерт с гост изпълнители: певиците Русанка Комитова, Христина Анастасова, Сорина Богомилова и гъдуларя Борислав Гълъбов. В него ще прозвучат характерни за солистите песни и пиеси в нови аранжименти.

Следващият концерт от сезона – на 1 ноември, ще бъде с шведския женски хор „Перуника“ на Михаил Делчев – създател и диригент на формацията.

На 13 декември Оркестърът за народна музика на БНР ще представи концерт „Изкуството на кавала“ от поредицата "Тайните на българските инструменти“. В него ще участват няколко поколения виртуозни кавалджии – Теодосий Спасов, Недялко Недялков, Костадин Генчев, Кръстьо Димов, Матьо Добрев и други. На 14 февруари юбилеите на добруджанската певица Калинка Вълчева, странджанската певица Янка Рупкина и граовската певица Павлина Горчева ще се отбележат с концерта „Големите гласове на България“. Участие ще вземат и техни талантливи възпитаници.

Концертният сезон ще завърши на 18 април с шестото издание на един от най-успешните и харесвани проекти на Оркестъра за народна музика – „Ритъмът на Балканите“.

Концертите са с начален час 19:30 в Първо студио на Българското национално радио.

Билети могат да бъдат намерени в Рекламно-информационния център на БНР (бул. „Драган Цанков“ №4), на касата на „Кантус Фирмус“ в зала „България“, както и онлайн на ticketsbg.com и eventim.bg.

В звуковия файл можете да чуете интервю на Валерия Николова с Димитър Христов.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени