Eмисия новини
от 13.00 часа

Оле!Фестивал 2018 - фестивал за нова музика от Испания и Латинска Америка

Снимка: БГНЕС

Снощи с документалния филм "Пако де Лусия: търсенето" бе поставено началото на Оле!Фестивал (¡Olé Festival!) 2018, фестивал за нова музика от Испания и Латинска Америка „Чуй думите. Почувствай музиката“. Филмът получи наградата „Гоя“ за най-добър документален филм, 2015 година, режисиран от сина на големия китарист. Прожекцията в Дома на киното е свързана и с първия концерт от фестивала, на 11 октомври, четвъртък, в който ще свири племенникът и ученик на Пако де Лусия - Антонио Санчес (китара), заедно с Антонио Серано (хармоника) - друг виртуоз, работил години с великия Пако.

Фестивалът ще продължи до 24 октомври.

„Много емоционален филм видяхме вчера. Точно на 11 октомври ще се опитаме да продължим тази емоция. Те ще свирят на 11-и октомври онези композиции, които свирили заедно с великия Пако. Пако де Лусия е гений на фламенкото, той разчупи шаблоните на един затворен фламенко свят“, каза Хавиер Валдивиелсо, директор на Институт Сервантес и допълни, е билети за концерта могат да бъдат закупени в Дюкян Меломан, също и онлайн, както и на място в Sofia Live Club в деня на концерта.

„Тази вечер, в 20.30 часа, в Дома на киното имаме още един филм – документален, посветен на танцьорката Росио Молина. Филмът разказва за професионалния й път като танцьорка, а от друга страна засяга и проблема с майчинството. Утре, в 19 часа, отново в Дома на киното, ще представим филма „Казаманс“ и вече отиваме към един друг свят, променяме съвсем темата – как един музикант пътува към Африка, какво открива той в Сенегал и открива, че неговата музика е много свързана с африканската и арабската. Имаме още два концерта, разбира се. На 18 октомври, отново в 20 часа, в Sofia Live Club очакваме Мария Торо и нейния квартет. Тя свири на флейта. Приключваме на 24 октомври с едни младежи – рок група, но са базирани на фламенкото“, каза още за програмата на фестивала Хавиер Валдивиелсо.

Още можете да чуете от звуковия файл. 


Още от