Оле!Фестивал 2018 - фестивал за нова музика от Испания и Латинска Америка

Снимка: БГНЕС

Снощи с документалния филм "Пако де Лусия: търсенето" бе поставено началото на Оле!Фестивал (¡Olé Festival!) 2018, фестивал за нова музика от Испания и Латинска Америка „Чуй думите. Почувствай музиката“. Филмът получи наградата „Гоя“ за най-добър документален филм, 2015 година, режисиран от сина на големия китарист. Прожекцията в Дома на киното е свързана и с първия концерт от фестивала, на 11 октомври, четвъртък, в който ще свири племенникът и ученик на Пако де Лусия - Антонио Санчес (китара), заедно с Антонио Серано (хармоника) - друг виртуоз, работил години с великия Пако.

Фестивалът ще продължи до 24 октомври.

„Много емоционален филм видяхме вчера. Точно на 11 октомври ще се опитаме да продължим тази емоция. Те ще свирят на 11-и октомври онези композиции, които свирили заедно с великия Пако. Пако де Лусия е гений на фламенкото, той разчупи шаблоните на един затворен фламенко свят“, каза Хавиер Валдивиелсо, директор на Институт Сервантес и допълни, е билети за концерта могат да бъдат закупени в Дюкян Меломан, също и онлайн, както и на място в Sofia Live Club в деня на концерта.

„Тази вечер, в 20.30 часа, в Дома на киното имаме още един филм – документален, посветен на танцьорката Росио Молина. Филмът разказва за професионалния й път като танцьорка, а от друга страна засяга и проблема с майчинството. Утре, в 19 часа, отново в Дома на киното, ще представим филма „Казаманс“ и вече отиваме към един друг свят, променяме съвсем темата – как един музикант пътува към Африка, какво открива той в Сенегал и открива, че неговата музика е много свързана с африканската и арабската. Имаме още два концерта, разбира се. На 18 октомври, отново в 20 часа, в Sofia Live Club очакваме Мария Торо и нейния квартет. Тя свири на флейта. Приключваме на 24 октомври с едни младежи – рок група, но са базирани на фламенкото“, каза още за програмата на фестивала Хавиер Валдивиелсо.

Още можете да чуете от звуковия файл. 


Още от категорията

Програмата на Еврокласик ноктюрно от 16 до 30 октомври 2018 година

16 октомври 3.00 часа – Бела Барток (1881-1945), Дивертименто Sz.113. 3.29 часа – Лудвиг ван Бетовен (1770-1827), Концерт за пиано и оркестър № 2 в си бемол мажор, oп. 19. Соло пиано – Шимон Неринг. 4.00 часа – Карол Шимановски (1882-1937), Мазурка, oп. 50 № 4. Изпълнява Шимон Неринг (пиано). 4.03 часа – Карол Шимановски (1882-1937), Мазурка, oп. 50..

публикувано на 15.10.18 в 19:25

Маестра Сара Бисли Шнайдер: Зад голямото изкуство се крият много неща

Спектакълът Травиата с изключителната маестра е на 16 октомври от 19 часа в бургаската опера. Тя споделя, че е била за първи път в страната ни преди пет години в Русе, оттогава има желанието да се върне в България. И нейният агент й осигурява този ангажимент, тази професионална възможност, да дирижира Травиата. Творбата изисква много..

публикувано на 15.10.18 в 18:14
Жорж Димитров

Софийската опера открива новия си сезон с "Янините девет братя"

Софийската опера открива новия си сезон с "Янините девет братя" на 27 октомври. Една от критиките при премиерата на операта през 1937-а година е, че тя е прекалено песимистична. “Като всеки българин, на който тече българска кръв в тялото, усещам изключителния трагичен момент на нашия народ в навечерието на падането ни под турско робство...

публикувано на 15.10.18 в 16:30

Академията за старинна музика Берлин за пръв път в България

36 години след своето основаване Академията за старинна музика Берлин изнесе своя първи концерт в България. Любителите на оригиналното звучене на музика от преди няколко столетия не останаха разочаровани, защото чуха в първо студио на Българското национално радио една интересна програма, в която акцентът беше поставен на европейския барок...

публикувано на 15.10.18 в 10:27
Duwende

Когато вокалният фънк e DUWENDE

В „Акапела с Крис и Кос” , седмичната рубрика в предаването "Джем сешън" , тази седмица ви срещаме с музиката на американската група DUWENDE .  Ще търсим онова вдъхновение, онова емоционално състояние при създаването на изкуството, което човек не може да назове, но го усеща. Дуендето. E дно усещане, което не може да се опише, да се..

обновено на 14.10.18 в 10:30
Илян Канисарес и Омар Соса

Хавански и други носталгии на Омар Соса и Илян Канисарес в първия им съвместен албум

Вторият октомврийски Слънчев джаз+ започва с първия съвместен албум на живеещите в Европа кубинци Омар Соса и Илян Канисарес. След техните хавански и други носталгии, още един спомен от детството - с пианиста Шай Маестро и първия му албум за ЕСМ. Още малко пиано с Ииро Рантала в почит към Йосбьорн Свенсон и с Роман Васенфурт и брат му,..

публикувано на 14.10.18 в 07:20
Кирил Калев

В „Изпята поезия” ще звучи “Изкуството на песента – акустично” с Кирил Калев, Ваня Костова и Стефан Диомов

В днешното издание на „Изпята поезия” ще слушаме първа част на документалния запис от спектакъла “Изкуството на песента – акустично” с Кирил Калев, Ваня Костова и Стефан Диомов. Концертът се състоя в Сити Марк Арт център в столицата на 2 октомври 2018 година. Специални гости на Кирил Калев - вокал, китара, модератор и автор на идеята, бяха  Ваня Костова и..

публикувано на 14.10.18 в 07:15