Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Поевтиняване на петрола след сигнали, че САЩ могат да облекчат санкциите, касаещи иранския износ

По време на търговията в понеделник цените на петрола сорт брент се върнаха за кратко под 83 долара за барел след информация, че Съединените Щати изглеждат склонни да освободят някои държави от санкциите, отнасящите се за иранския петролен износ, които трябва да влязат в сила на 4-ти ноември.

Администрацията на Доналд Тръмп се намира "по средата на вътрешен процес", в който се обсъжда възможността за освобождаване на някои държави от предстоящите санкции, ако тези страни се ангажират да намалят вноса на ирански суров петрол, съобщават Ройтерс и "Уолстрийт джърнъл".

В потвърждение на това, индийският петролен министър Дхармендра Прадхан заяви в понеделник, че две компании от Индия, която е третият по големина вносител на петрол и един от най-големите купувачи на ирански петрол, са заявили поръчки за ноември и очакват да закупят от Техеран 9 млн. барела суров петрол. Трябва обаче да се има предвид, че властите в Ню Делхи все още не знаят, дали ще бъдат освободени от американските санкции.

Инвеститорите също така очакват, че най-големият петролен износител в света - Саудитска Арабия ще повиши стабилно своето производство, за да компенсира дефицитът, който ще възникне след влизането в сила на санкциите на САЩ спрямо иранския износ. През миналата седмица властите в Риад заявиха, че планират да увеличат добивите през ноември спрямо октомврийското ниво от 10,7 млн. барела на ден, сигнализирайки по този начин, че Саудитска Арабия ще повиши доставките до рекордни за кралството нива.

Всички това води до известно отслабване на част от притесненията от последните седмици за сериозен проблем с доставките на черно злато, след като от 4-ти ноември влязат в сила санкциите на САЩ спрямо иранския износ. Според азиатски търговци, притесненията, че търговската война между Вашингтон и Пекин може да забави по-сериозно растежа на китайската икономика, могат да навреди на търсенето на суров петрол в световен план.

                                                                                                                               Графика на петрола сорт брент

Снимка

Фючърсите на петрола сорт брент с доставка през декември се понижават в понеделник с 1,4% под 83 долара за барел към най-ниско ново от началото на октомври около 82,66 долара. Ноемврийските фючърси на американския лек суров петрол пък се понижават с 1,29% към 73,30 долара за барел, достигайки също най-ниско ниво от началото на настоящия месец. По този начин фючърсите и двата типа петрол отстъпват от техните нови 4-годишни върхове, достигнат на 3-ти октомври, на нива съответно от 86,74 и от 76,90 долара за барел.

Текущото понижение на петролните цени обаче изглежда ограничено с оглед на предстоящите след по-малко от месец американски санкции, касаещи износа на ирански петрол. Според данни на Refinitiv Eikon техеранският износ е продължи да спада и през първата седмица на октомври, като се е свил до едва 1,1 млн. барела на ден. От компанията Refinitiv Eikon допълват, че през първата октомврийска седмица не е имало никакъв ирански петролен износ за Европа, като петролните танкери са плавали предимно в посока Индия, Китай и Близкия Изток. Според други източници, експортът на ирански петрол през първите седем дни на месеца дори се е понижил под 1 млн. барела дневно.

Данните от началото на октомври сякаш сигнализират, че иранският износ спада по-стръмно от очакваното, поставяйки на изпитание способността на Саудитска Арабия, Русия и на други производители да запълнят получената в празнина в световните доставки.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени