Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Експлозия в най-голямата канадска рафинерия ограничи за кратко спада на петролните фючърси

петролна рафинерия на Irving oil в Ню Брънзуик, Канада
Снимка: Ройтерс

Компанията Irving Oil потвърди, че е имало "значителен инцидент" в нейната най-голяма канадска петрола рафинерия в Ню Брънзуик, след като местни жители съобщиха за експлозия в съоръжението, което е ключов източник за горива за североизточния пазар на САЩ, съобщава телевизия CNBC.

Според редица информации, експлозията е разтърси квартала около рафинерията "Ървинг Ойл" в Сейнт Джон, Ню Брънзуик, като на този етап все още не е ясно кои съоръжения са били засегнати.

Рафинерията има капацитет от около 320 000 барела на ден за производството на бензин, дизелово гориво, самолетно гориво и на други петролни продукти. Компанията Irving Oil изнася повече от половината от производството си за САЩ.

"Рафинерията е вероятно най-важната от гледна точка на вноса за североизточния пазар на САЩ", според Том Клоза, световен енергиен анализатор от компанията Oil Price Information Service. "Ние вероятно внасяме повече бензин от тази една единствена рафинерия, отколкото от всяка друга рафинерия в света", допълни той.

Новината за експлозията парира за кратко днешното солидно понижение на петролните фючърси, като в рамките на минути те изтриха загуби от над 1%. Последва обаче нов ценови натиск, като декемврийските фючърси на петрола сорт брент се понижават отново с около 0,9%, а ноемврийските фючърси на американския лек суров петрол - с 0,75%.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна