Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лидерът на северноирландската юнионистка партия се среща с Мишел Барние

Лидерът на северноирландската Демократична юнионистка партия Арлийн Фостър
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Арлийн Фостър, лидерът на северноирландската Демократична юнионистка партия, с помощта на която британският премиер Тереза Мей има крехко мнозинство в парламента, днес ще бъде в Брюксел за разговори с Мишел Барние. Очаква се тя да заяви, че няма да допусне създаване на граница между Северна Ирландия и останалата част от Обединеното кралство.

На фона на навлизащите в решителна фаза преговори за Брекзит и противоречиви сигнали дали може да бъде постигната сделка до срещата на върха на ЕС следващата седмица, в Брюксел зачестяват посещенията на британски политици.

Преди да отпътува за Брюксел, Арлийн Фостър призова за решаване на кризата около ирландската граница по разумен начин. Тя обаче бе непоколебима, че ако напусне ЕС, Обединеното кралство трябва да стори това като едно цяло, без да се позволи оставането на Северна Ирландия по някакъв начин в митническия съюз, защото това ще означава заплаха за териториалната цялост и възникване на нова вътрешна граница.

Десетте депутати от Демократичната юнионистка партия играят ключова роля за прокарване в парламента на политиката на правителството на консерваторите. Арлийн Фостър още от самото начало винаги е твърдяла, че единствената „червена линия“, която нейната партия не може да премине, е допускане на граница в Ирландско море. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени