Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Румен Радев: Когато се говори за стабилност и за ръст на БВП, трябва да се говори и за бедността

| обновено на 09.10.18 в 15:17
Президентът Румен Радев откри кръгла маса в София на тема „Неравенства и бедност в България“.
Снимка: БГНЕС


Бюджетният излишък за тази година да бъде изхарчен след обществен дебат и санкция на парламента. Това предложи президентът Румен Радев на кръгла маса на тема:„Неравенства и бедност в България“. В продължение на четири часа представители на властите и експерти обсъждаха модели, които да доведат до справедливо заплащане.
Неравенствата в България са далеч от средните европейски показатели и са толкова дълбоки, че в тях пропадат всякакви опити за обединение около национално значими цели, коментира президентът при откриването на кръгла маса на тема „Неравенства и бедност в България“. На форума беше посочено, че разликата в доходите за 2017 г. между 20% най-богати спрямо 20% най-бедни българи вече е 8 пъти, при средни нива за Европейския съюз от 5,2 на сто. 

Президентът припомня, че в момента стотици хиляди българи живеят в бедност и са поставени в унизителни условия да не могат да посрещнат елементарни човешки нужди.

Огромна част от тях са работили през целия си активен живот. Други работят в момента, но продължават да са бедни. Хиляди български деца са лишени от възможността за образование и адекватна грижа. Наша е отговорността да пресечем схемите, при които тези неравенства и това разслоение придобиват необратим характер.

Над милион и 700 хиляди българи живеят с доходи до 600 лв., като в същото време издръжката на живот тази година е 585 лева. Гълъб Донев - секретар на президента по социални политики:

"Около 400 хиляди българи живеят със средни доходи между хиляда и две хиляди лева месечно, което по нашите разбирания ги определя като "средна класа" , но в същото време тези доходи не им осигуряват икономическа сигурност, която е характерна за тази класа. Други 400 хиляди българи работят, но са бедни". 

В момента, в който се говори за стабилност и за ръст на БВП, трябва да се говори и за бедността, смята още Радев. И за това как се разпределя този БВП, по какви механизми се харчат публичните средства, пренебрегването на темата за бедността и неравенствата е безотговорност към бъдещото развитие на нашето общество.

Във форума, който е под патронажа на държавния глава, участват представители на изпълнителната власт, работодателските и синдикални организации, университетски преподаватели и учени от Българската академия на науките.  



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна