Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петя Недкова: Идеята на министъра парамедици да компенсират недостига на медицински сестри е абсурдна

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Идеята на здравния министър Кирил Ананиев за отварянето на програмата за парамедици като една от възможните стъпки за компенсиране на недостига на медицински сестри е абсурдна и пренебрежителна, каза в „Преди всички“ Петя Недкова от Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи.

„Това показва, че министърът няма представа от това какви професии работят в здравеопазването, защото парамедиците в никакъв случай не могат да заменят медицинските сестри“, каза тя и поясни, че часовете на обучение на парамедиците, които се обучават за спешната медицинска помощ, е два пъти по-малък от тези на медицинските сестри, акушерките и лекарските асистенти, които учат във висшите учебни заведения четири години, а обучението е много специализирано.

„Крайно време е да се разбере, че това са различни професии. За медицинските сестри има единни държавни изисквания. Това е регулирана професия, която е ниво Европа. Те се обучават по специални изисквания, има точно и ясно какъв хорариум трябва да имат, какви знания трябва да придобият, колко практика трябва да имат и т.н.“, каза Недкова и подчерта, че е крайно време държавата да вземе сериозни мерки и да осъзнае мащаба на проблема с липсата на медицински сестри.

„Повече от 20 години ние сигнализираме за това, че няма медицински сестри и те намаляват. В момента работещите от 40 до 60 години са 85%, а 15% са тези, които са между 25 и 40 години“.

Петя Недкова каза още, че според наблюдението в някои от регионите от страната има повече желаещи да учат за медицински страни, докато има региони, където няма желаещи. Изследванията обаче показват, че обучаващите се млади кадри след завършване отиват да работят в чужбина, където професията е ценена.

„Общо взето, колкото завършат, толкова и заминават“, каза Недкова.

В звуковия файл можете да чуете подробности по темата. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна