Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Възстановиха движението по АМ "Тракия", спряно заради верижна катастрофа

Кметът на Ихтиман подозира, че сметището край АМ "Тракия" е запалено умишлено

В следващите два дни отново се очакват тежки атмосферни влияния

| обновено на 09.10.18 в 14:40
Снимка: Даниела Късовска, БНР


Кметът на Ихтиман Калоян Илиев подозира, че сметището край града е запалено умишлено. След катастрофата тази сутрин на магистрала „Тракия“ заседава кризисният щаб в Община Ихтиман. Експертите са категорични, че не димът от пожара е причината за пътния инцидент. Малко вероятно е и сметището да се е самозапалило, тъй като температурата тази сутрин е била 2 градуса. Сметището е закрито преди две години. От месеци Община Ихтиман чака финансиране на проекта си за рекултивация. 

Движението по автомагистрала „Тракия“ в района на Ихтиман бе възстановено днес преди обед и в двете посоки след временни ограничения заради верижни катастрофа и задимяване. Тази сутрин за около три часа движението по „Тракия“ бе спряно и в двете посоки заради задимяване от сметището край Ихтиман и станалата верижна катастрофа с петима пострадали, трима от които са настанени в болниците „Света Анна“ и ВМА в София. След това магистралата отново бе отворена, но за кратко, след което участъкът отново бе затворен. Говорителят на Спешната помощ Катя Сунгарска съобщи за „Хоризонт“, че към мястото на катастрофата са били изпратени седем екипа линейки, работата им е била затруднена от влошената видимост в района. Директорът на ОДМВР София старши комисар Николай Спасов каза, че сигналът за катастрофата с участие на пет коли и един камион е подаден в  5.00 часа сутринта.

„Пострадали са пет човека, а от тримата пострадали по-тежко пострадал е само един - с травма на главата, обработват го в момента в софийските болници. Много е тежка ситуацията от гледна точка на атмосферните условия, видимост наистина нулева“, добави той.

Директорът на Пожарната – главен комисар Николай Николов, обясни, че ограничението, което е било въведено тази сутрин, е спасило живота на много хора, които са щели да пътуват в тежките условия по АМ „Тракия“.

В следващите два дни отново се очакват тежки атмосферни влияния, които ще доведат до нулева видимост по магистралата, предупреди той. Служители ще отклоняват движението на място.

Сметището се охранява, но то е торфено и задимява в дълбочина в земята.

Синоптикът Анастасия Стойчева коментира, че „се е получила комбинация от това да има пушек и високо атмосферно налягане сутрин, когато се получава радиационно изстиване и кондензация на влагата, която е в района".

„Този район, между другото, е характерен с това, че в по-голямата част от дните, дори и лятото, там има мъгла. За щастие, в повечето дни не е толкова гъста, но  разбират се есенно време става по-гъста, но за да се стигне до видимост нула всъщност имаме комбинация за този дим от сметището и подходящите атмосферни условия. Това е особено опасно явление в метеорологията, известно като много гъста мъгла“.

Почти цялата следващата седмица оставаме в под влияние на това високо атмосферно налягане и мъгли се очакват освен около Ихтиман, на много места около река Дунав, в котловините, в равнината част от страната:

„В повечето случаи това ще е в Източна България и през следващите дни, но специално за този район (на Ихтиман - бел. ред.) той е характерен с това, че е чувствителен в такива обстановки - при антициклонално време до обяд да има мъгла. Това е най-ниската точка в района, а там наблизо има река, която е допълнителен източник на влага. Колкото по-напред отиваме в зимния сезон, толкова по-продължителна може да е мъглата. В архивите има известни продължителни обстановки с мъгли, които продължават повече от пет-шест дни непрекъснато“. Най-характерните месеци за много гъсти мъгли са декември и януари.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени