"Фортисимо фамилия" поставя началото на новия сезон със "Спящата красавица"

Снимка: Фортисимо Фамилия

В края на октомври в зала „България“ се завръща най-любознателната публика – детската, за първия концерт на „Фортисимо фамилия“ – „Спящата красавица“ на Чайковски.

За поредна година музикалните приказки на „Фортисимо“ ще се появят и заедно със Софийската филхармония ще покажат вълшебния свят на класическата музика пред хиляди деца.

През новия си сезон от екипът е заложил в програмата на шест детски концерта, два за тийнейджъри и е дин  образователен концерт за възрастни в програмата „фортисимо Академия“.

„Всичко е много екстремно във „Фортисимо фамилия“ и може би това е едно от най-ценните качества на този проект, че той е изключително динамичен, защото се прави за деца. Много рядко се повтарят концерти. От деветте програми на Фортисимо за тази година, само две се повтарят, всички останали се правят в момента“, споделят актьорът Деян Ангелов и виртуозният цигулар Павел Златаров.

„Чайковски е може би най-популярният композитор в света. Първият концерт „Спящата красавица“, не е толкова концерт за спящата красавица, колкото е един концерт, посветен изцяло на музиката на Чайковски. Искаме да въведем децата в изключителното разнообразие и красота на музиката на Чайковски. Вече „Лешникотрошачката“ е един проект, който ще бъде изцяло на музиката от балета „Лешникотрошачката“. Спяща красавица на сцената няма да има. С риска да издам от кухнята неща, ще кажа, че някой е изчезнал, все още не знаем кой“, каза Залаторов.

„Спящата красавица“ ще бъде на 28 октомври в зала „България“, от 11.30 часа, каза писателят Александър Чобанов, който е и сценарист на „Фортисимо фамилия“.

„Важното е не толкова самата спяща красавица и дали е там, важното е, че продължаваме да разказваме образователни истории на децата и да има все такъв широк интерес към програмата. Има няколко експеримента и за нас. Единият от които е образователният концерт за възрастни „Пролетно тайнство“, което е една много трудна пиеса за изпълнение и не знам как ще се справим“.

Още можете да чуете в звуковия файл.  


Още от категорията

Атанас Кръстев - успехът е човек да е щастлив

В късната петъчна вечер на 19 октомври в предаването „Български изпълнители” ще ви срещнем с Атанас Кръстев. Продължавайки професионалния път на семейството си, Атанас Кръстев се изявява на концертната сцена от 6 годишен. Възпитаник е на Националното музикално училище „Любомир Пипков”, Националната музикална академия „Панчо Владигеров”, през 2011..

публикувано на 19.10.18 в 16:25

Иван Сусанин (Живот за царя) - Опера в 4 действия (5 картини) с пролог и епилог

Музика: Михаил Глинка Либрето : барон Георгий фон Розен, редакция Сергей Городецки Първо изпълнение : 9 декември 1836 г., Санкт Петербург Първо изпълнение в България: 27 ноември 1940 г., София Място и време на действието : Русия, с. Домнино, Москва и Полша, от есента на 1612 г. до зимата на 1613 г. Действащи лица: Иван Сусанин, селянин..

публикувано на 19.10.18 в 15:57

Станислав Пандин - Траша: С творческия хаос се разбираме чудесно

Какво би излязло от хлапе, което на 11 години отива със сестра си до ЦУМ, за да си купи китара? Най-вероятно то става музикант. Станислав Пандин, по-известен като Траша, днес работи в Държавната агенция за закрила на детето и преподава в Софийския университет. В продължение на 13 години е училищен психолог, а с адвокат Йордан Костов..

публикувано на 19.10.18 в 12:10

Чарли Хейдън

Джазмен, определен от сп. "Тайм" за "един от най-надарените и смели джаз музиканти", това е Чарли Хейдън. За съжаление той си отиде от този свят неотдавна, на 76 г. Последният му албум носеше заглавието "Last Dance" - може би усещане за пътя към друг свят. В него талантливият басист си сътрудничи отново с добър, стар приятел  - пианиста Кийт Джарет . С..

публикувано на 19.10.18 в 10:25
Марк Рибо

„Аларма Пънк Джаз“ с тридневен фестивал на 22, 23 и 24 октомври

В началото на следващата седмица – на 22, 23 и 24 октомври – концертната платформа „Аларма Пънк Джаз“ на БНР се завръща към фестивалния формат. Поводът, разбира се, е 10-годишния юбилей на „Аларма“. Тридневният „Аларма Пънк Джаз Фест“ ще бъде открит в понеделник (на 22 октомври) в клуб *Mixtape 5*, B-Side с The Cavemen от Оукланд, Нова Зеландия –..

публикувано на 18.10.18 в 17:20

Визитка на Константин Илиевски

Константин Илиевски е потомствен музикант. Носи името на покойния си дядо – теоретик и музикален педагог. Баща му е композитор, майка му и баба му Анна Илиевска – преподавателки по пиано. Произхожда от фамилия на известни български музиканти. Започва да учи пиано на 5 години при проф. Милена Куртева в София, а на 13 години продължава обучението си в..

публикувано на 18.10.18 в 16:35

Левон Манукян: Иван Маринов ме научи на много

Навършиха се 90 години от рождението на големия български композитор и диригент Иван Маринов. За предаването „12+3“ по „Хоризонт“ Левон Манукян, който е негов ученик, сподели: „Определено това е едно от емблематичните имена на българската диригентска школа – име, което не само остави почерк в нашата българска музикална култура, но и извън..

публикувано на 18.10.18 в 15:56