Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ремонтират Бъкингамския дворец за 500 млн. долара

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Тече основен ремонт на Бъкингамския дворец, заради което ще се наложи кралица Елизабет II и съпругът ѝ принц Филип известно време да поживеят извън резиденцията, съобщава BBC News.

Засега кралската двойка ще може да пребивава в двореца, но при най-мащабните работи, които са планирани за периода 2025-2027 година, ще трябва да си избере друга резиденция.

Ремонтът ще струва почти 500 милиона долара. Изцяло ще бъде подменена електроинсталацията, която е пожароопасна, както и системата за отопление.

Работата е започнала през април и вече са сменени три километра електрически кабели, а в момента се изнасят мебели и друга покъщнина от Източното крило. То е официалната фасада на Бъкингамския дворец и там е балконът на който кралското семейство се явява при официални случаи.

Засега дворецът остава отворен за посещения и други прояви.

Заедно с кралицата, която е на 92 години и съпруга ѝ (97) ще трябва да си търсят временна резиденция дъщерята принцеса Анна и синовете принц Андрю и принц Едуард.

Престолонаследникът принц Чарлс си остава в Кларънсхаус.

В следващите 6 месеца от Източното крило ще бъдат изнесени около 3000 произведения на изкуството, разположени в 200 стаи. 150 от експонатите ще бъдат върнати в Кралския павилион в Брайтън, резиденция на Джордж IV, където са се намирали, преди павилионът да бъде продаден през 1850.

Самият Бъкингамски дворец е построен през 1703 година като частна резиденция, а добил кралския си статут през 1761 година, когато е купен от Джордж III.

Източното крило е било пристроено по време на кралица Виктория (1837 – 1901), а при дядото на Елизабет II– Джордж V, фасадата е облицована с портландски камък.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени