Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тръмп: Посланикът на САЩ в ООН Ники Хейли напуска поста си

| обновено на 09.10.18 в 18:35
Ники Хейли
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Посланикът на Съединените американски щати в ООН Ники Хейли напуска поста си в края на годината, обяви президентът Доналд Тръмп, цитиран от Ройтерс. До края на годината бившият губернатор на Южна Каролина ще напусне поста. Тя беше избрана за посланик в организацията четири дни след като Тръмп встъпи в длъжност през януари 2017 г.

В един момент Хейли разкритикува Тръмп по време на първичните избори, но след това се доказа като ключова фигура за международната политика на Белия дом. Тя беше силен фактор, като прокара политическите цели на администрацията спрямо Иран, Северна Корея и други страни. 

Хейли остана яростен критик на злоупотребите в управлението на Обединените нации и заяви категорична позиция срещу антиизраелските и антиамерикански настроения в организацията. Тя осигури безпроблемно задействане на процеса за намаляване на американската вноска във фонда на ООН и съдейства за това САЩ да бъдат изтеглени от Съвета по правата на човека - наричайки го "сепаратор на политически пристрастия". Президентът днес я нарече свой приятел, докато публикува съобщение в Туитър, че предстои изявление по въпроса в Овалния кабинет. По време на нейната служба в продължение на повече от година и половина тя многократно е изказвала искрено мнението си, независимо дали става дума за правата на човека, за работата на администрацията или за осъждането на расизма. Миналия месец Хейли заяви пред The Washington Post несъгласието си с политиката, но и гордостта си да работи за Тръмп. Двамата с президента нееднократно са заявявали взаимно уважение. До няколко седмици ще бъде посочен нейният наследник на поста в ООН, поясни Тръмп в специално изявление в Овалния кабинет.

Доналд Тръмп подчерта, че Хейли е свършила "невероятна работа" в Съвета за сигурност през последните 19 месеца, но сама е предупредила още преди половин година, че ще си вземе "почивка".

По-рано "Хъфингтън Пост" и други американски медии излязоха с твърдения, че през миналата година Хейли се е облагодетелствала неправомерно от "приятелските" си връзки с бизнесмени от Южна Каролина, платили 24 хиляди долара за общо седем нейни частни полета от Ню Йорк и Вашингтон до родния ѝ щат. Преди да поеме посланическия пост в ООН, от 2011 до 2017 година Ники Хейли беше губернатор на щата Южна Каролина и една от влиятелните фигури в Републиканската партия. 

Като представител на Тръмп в Съвета за сигурност тя се отличи с безкомпромисната си позиция в защита на Израел от обвиненията за насилие над палестинците и със словесните престрелки с руския посланик Василий Небензя по повод химическите атаки в Сирия и покушението срещу Скрипал.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени