Eмисия новини
от 13.00 часа

Мартичка Божилова: CineLibri - празник интелектуален, празник за окото

Мартичка Божилова
Снимка: БГНЕС

10-24 октомври - време за кино, време за литература. Стартира четвъртото издание на CineLibri, което ще представи над 300 прожекции на 46 филма с национални премиери, интересни специални гости и събития, 11 български заглавия, много страст и емоция, защото когато една история е публикувана и е оценена от читателите, това е предпоставка, че  ще бъде и добра основа за кино сценарий. Фестивалът ще покаже най-талантливите екранизации, създадени през изминалата година в международен мащаб.

По този повод в България пристига една от най-бляскавите фигури в съвременната световна проза, многократно награждаваният британски писател и киносценарист Иън Макюън. В рамките на елегантна церемония по откриване на 10 октомври от 19:00 ч. в зала 1 на НДК Жаклин Вагенщайн, директор и основател на фестивала, ще му връчи награда „Синелибри” за цялостен принос към изкуството на литературната адаптация. Макюън, който тази година навърши 70 години, е не само блестящ стилист, експериментатор и изследовател на човешкото поведение със средствата на художествената словесност, но и прокламатор на най-висшите достижения на цивилизацията, човек с критично мислене и активна гражданска позиция. Събитието ще бъде съпроводено с грандиозно визуално шоу и танцово-музикален спектакъл, дело на Поли Герасимова, след което ще се състои премиерна прожекция на филма „На плажа Чезъл”.

Същия ден от 11:00 ч., на тържествена церемония в Аулата на Ректората, Макюън ще бъде удостоен с почетното звание „Доктор хонорис кауза” и ще произнесе академично слово на тема „Свободата на изразяването” (Freedom of Expression). Предложението за удостояването с почетното звание на най-старото и авторитетно висше училище в България е на Факултета по класически и нови филологии и на Факултета по славянски филологии.

Почитателите на писателя, чието творчество е отлично представено у нас, ще имат възможност за литературна среща с него на 11 октомври от 19:00 ч. в литературен клуб „Перото”, НДК. Събитието е с вход свободен. (CineLibri)

В прикачения звуков файл ще чуете  интервю с Мартичка Божилова. Тя е председател на фестивалното жури. Като продуцент има богат опит и много награди, сред които и "Златна мечка". В интервюто си за "Сценична треска" тя разказва не само за някои от филмите и  работата  си като част от  екипа на фестивала, а и за своя път - от класическата гимназия, през опита на барман, ерудицията на богослов и юридическо образование, до продуцентската група  АГИТПРОП и големите филмови награди, както и  за продуцирания от нея филм "Безкрайната градина" на Галин Стоев.

Мартичка Божилова определя аудиторията на CineLibri като възможно най-широка, но интелектуална публика.Опитваме се с колегите ми от АГИТПРО да допринасяме за създаването на уникална среда, в която  да гоним върхове, такива  каквито ние си ги представяме, със съзнанието за кауза и за известна мисия, защото ми се ще нещата които правим, да развиват киноезика или най-малкото да карат публиката да бъде по мислеща, по красива и да продължи да гледа кино и да чете книги.


Още от

Куче в чекмедже

публикувано на 20.05.19 в 15:54