Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Задържаха в Германия предполагаемия извършител на убийството на Виктория Маринова

| обновено на 10.10.18 в 07:13

Предполагаемият извършител на убийството на журналистката Виктория Маринова е задържан късно снощи в Германия, научи "Хоризонт" от свои източници.

Мъжът е криминално проявен и е арестуван при операция на германската полиция след сигнал от българските власти. Установено е, че той е заминал за Германия в неделя със свой приятел, след като извършил престъплението у нас.

В Германия живее и майката на извършителя. Източниците ни отрекоха той да работи в чужбина, каквито информации се появиха по-рано.

Мотивите за престъплението - най-вероятно става дума за моментна проява на агресия. Извършителят е познат на властите у нас с подобни прояви. Очаква се той да бъде екстрадиран в България от властите в Германия. 

Във вторник базирана в САЩ организация за защита на свободата на словото призова за пълноценно и бързо разследване на убийството на българската телевизионна журналистка Виктория Маринова, предаде Асошиейтед прес.

В разпространено вчера изявление на групата "ПЕН Америка"  се казва, че това "ужасяващо изнасилване и убийство изисква незабавно, щателно и независимо разследване". Организацията подчертава, че ако се появят доказателства, че е убита заради работата си като разследващ журналист, тя ще бъде поредният европейски журналист, "убит в стремежа си да хвърли светлина върху корупцията". Агенцията припомня, че миналия месец Маринова е била водеща на телевизионно предаване с участието на двама разследващи журналисти, арестувани заради работата си по предполагаеми злоупотреби с еврофондове.

Програма "Хоризонт" ще излъчи директно изявленията.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени