Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Б. Петков: Подписването на плана за действие не е целяло предотвратяване на протеста

Майки на деца с увреждания излизат отново на протест

| обновено на 10.10.18 в 19:21
Снимка: БГНЕС

Преди минути започна деветият протест на майките на деца с увреждания под наслова "Системата ни убива". На площада пред МС има няколко десетки души. Майките са с черни тениски, черни балони и черни знамена, които станаха емблематични вече за  тези протести. Протестът се провежда, въпреки че вчера майките подписаха с финансовия и със социалния министър плана за действие - за приемане на законодателство и за реформата в системата. Майките имат намерение да продължат с акциите и протестите докато парламентът не приеме двата закона за хората с увреждания и за личната помощ. Очакванията са това да стане в средата на декември. "Не искаме повече празни обещания", заявиха майките тази вечер.

Протестиращите майки преминаха към гражданско неподчинение и под звуците на националния химн блокираха булевард Дондуков. Движението по булеварда пред сградата на Министерски съвет е затворено. Майките разпънаха палатка, символ на техните протести и казаха, че палатките по жълтите павета ще продължат да никнат като гъби. На площада пред МС се събраха десетки души с черни тениски “системата ни убива“, черни балони и черни знамена. Протестиращите майки заявиха:

“Тук сме, защото не е изпълнено, това което ни е обещано. И няма да се приберем. Последните обещания са от името на правителството“

“Докато не станат реални реформите и не се приемат законите, ние няма да престанем да протестираме“.

Подписването на плана за действие между министрите на труда и на финансите и протестиращите майки от "Системата ни убива" не е имало за цел да предотврати протеста, насрочен за днес. Това заяви министърът на труда Бисер Петков на заседание на парламентарната социална комисия.

"Право е на всеки да протестира, да заявява своите искания, своите претенции, това е тяхно право. Аз и пред народните представители казах, че подписването на този план не е имало за цел да предотврати протеста. Надявам се, че този протест ще бъде по-скоро за това, че, както и вчера казаха представителите на протестиращите майки, че трябва тези задължения, поети в плана за действие тези срокове и сметки, да бъдат изпълнени", коментира Петков.

Депутатът от ГЕРБ Светлана Ангелова изрази задоволството си от подписания план:

"Има напредък - обрат по отношение на преговорите с протестиращите майки на децата с увреждания. Има нов момент - беше подписано споразумение, план за действие по приемане на законодателството за хората с увреждания между министърът на финансите, министърът на труда и социалната политика, омбудсмана на Република България, национално представителните организации на и за хора с увреждания и с представител на протестиращите майки на деца с увреждания. Приемете нашите адмирации към вас и към министъра на финансите за постигнатата договореност. С този документ се показа ясната позиция на правителството, че то не бяха от ангажимент по отношение на политиките на хората с увреждания, а напротив, имаме готовност за реална реформа.

Критична позиция обаче изрази Павел Шопов от "Обединени патриоти":

"Искам да изкажа изненада от това т.нар. споразумение, което е сключено. То е така наречено, защото не мога да разбера юридически и законово като какво е то. Спомням си времената на кръглата маса преди 30 години, когато бях съвременник и участник. От времето на кръглата маса на такива форми на разбирателства и консенсус не се беше стигало и това за мен е пълно институционално унижение, защото се поемат права, задължения, с които се сугистира Народното събрание за политики, които някои счита, че са актуални; че са навременни; че са добри."

За утре е насрочено заседание на Националния съвет за интеграция на хората с увреждания, на което отново ще бъде обсъден оспорваният до момента проектозакон за хората с увреждания.

Въпреки набелязаните срокове за приемането на новите закони за личната помощ и за хората с увреждания от движението "Системата ни убива" продължават с протестите до приемане на текстовете, като за днес те са насрочени за 17.30 часа в София и Варна.

Във Фейсбук страницата на протеста е отправен апел премиерът Бойко Борисов да излезе и да обясни защо законите все още не са приети. Призивът към него е да спре да противопоставя "граждани срещу граждани". Според майките премиерът отхвърля опитите за реформа през последните 10 години и предпочита да се справя с всеки системен проблем като "раздава пари на калпак". Управляващите от ГЕРБ поеха политически ангажимент до средата на декември двата законопроекта - за личната помощ и за хората с увреждания, да бъдат приети в пакет от парламента. На 17-и октомври се очаква правителството да одобри и внесе в парламента оспорвания до момента Закон за хората с увреждания. От януари догодина хората с увреждания ще получават финансова помощ, обвързана с линията на бедност, вместо интеграционни добавки. От април ще започне изготвянето на комплексни индивидуални оценки на потребностите. От септември пък част от хората с увреждания ще имат право на лична помощ до 168 часа на месец.

Репортаж от заседанието на парламентарната социална комисия чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени