Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Димитър Маргаритов, КЗП: Търговците разчитат на неинформираността на потребителите

Снимка: Ани Петрова, БНР

Основните проблеми в сферата на потребителското търсене и предлагане са свързани с това, че търговците разчитат на неинформираността на потребителите, стремейки се по някакъв начин да ги заблудят. Това заяви в предаването „Преди всички“ Димитър Маргаритов – председател на Комисията за защита на потребителите.

„Относителният дял на жалбите, които касаят кредити, на фона на всички останали, не е много голям. Ние получаваме над 20 000 жалби годишно по различни потребителски въпроси“, каза той.

Маргаритов посочи основния проблем, свързан с кредитите – опитът на кредитната институция да постави лицето, което получава кредит, в неравностойно положение като страна по договора. В тази насока са и оплакванията на хората:

„Те чувстват една тежест, когато погасяват своите кредити и когато се правят опити да бъдат натоварвани с допълнителни разходи, освен стандартните вноски, които те дължат“.

За хората, които теглят ипотечни кредити, председателят на КЗП подчерта:

„Първо – да изберат надежден кредитор. В момента има голяма конкуренция, предлагат се изгодни условия, но е възможно това не винаги да е така. Съветваме хората да направят съпоставка на няколко предложения. Следват поредица от действия, в които вече роля има и самата кредитна институция. Законът задължава кредитора да извърши проучване за кредитоспособност. Това е гаранция за кредитора, но е и гаранция за самия потребител. Потребителите на ипотечни кредити имат една допълнителна защита от това да подпишат нещо, без да са го прочели внимателно и без да са се информирали достатъчно точно за всички детайли. Това е 14-дневният срок, който законът дава след предоставянето на обвързващото предложение от страна на кредитната институция и в който срок потребителят трябва да вземе вече окончателното решение за подписването на договора. Полезна е и фигурата на т.нар. кредитни съветници, която законът въвежда за първи път. Тези регистрирани в БНБ лица могат да дадат компетентна консултация за всеки от компонентите на банковия кредит“.  

Маргаритов посочи, че в момента се отпускат повече кредити и се наблюдава оживление на имотния пазар. Това е и причината цените на имотите да се повишават, добави той. Председателят на КЗП посъветва потребителите да се информират предварително какви са условията за посредническата услуга при закупуването на имот.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна