OperaVision представя „Банът Банк“ на Унгарската държавна опера

Заедно с прожекциите от киносезоните на Кралската опера в Лондон „Ковънт Гардън“ и Метрополитън опера в Ню Йорк, още една изключителна възможност за меломаните стартира през 2015 г. и набира все повече скорост, но все още остава малко позната на българската публика – да се гледат в сайта на OperaVision в Интернет цели оперни спектакли, записани на живо, в престижни оперни театри на Европа. 29 са партньорите на тази програма от 17 страни. За съжаление Балканският полуостров не участва със свои спектакли - нито България, нито Румъния, Гърция и т.н.

Първият спектакъл, който гледах този сезон, е на Унгарската държавна опера - на операта на  Ференц Еркел “Банът Банк“ и, мога да кажа, останах  много доволна - и от творбата, непозната у нас, и от изпълнителите на операта.

Самата опера е знакова за развитието на унгарската музикална култура - Еркел е бащата на националната романтична опера, а “Банът Банк“ – най- вълнуващото му произведение и като съдържание - много патриотично, отразяващо съпротивата на унгарците срещу немските поробители през 13 век, и като музика - подчертано унгарска, няма тон, няма момент, който да не звучи по унгарски, да не напомня ритмите и мелодиите на унгарския фолклор. Като форма операта „Банът Банк“ е типично италианска - с увертюра, големи арии, ансамбли, развити хорови сцени и, въпреки това, музиката е типично унгарска. Много красива музика, много съдържателно произведение, трагично. Може би затова и режисьорът Атила Виднянски  визуално е направил постановката мрачна, тъмна, но логична.

Направи ми впечатление певческият състав - и малките, и големите роли  бяха поверени на певци с големи, красиви гласове и с ярко сценично присъствие. Изпълнителят на главната роля Банът Банк Левенте Молнар имаше впечатляващо присъствие на сцената и красив, топъл баритонов глас, а трагичната роля на съпругата му Мелинда изпълни Зита Семере - много точна, стабилна, с много музикантски подготвена партия, с нежен колоратурен глас и, разбира се, много артистична. Интересно бе присъствието в спектакъла на две звезди на унгарската певческа школа с голяма международна кариера в близкото минало - мецосопранът Илдико Комлоши като кралица Гертруда и баритонът Колош Ковач като Тиборк - те показаха певческа стабилност и въздействаща артистичност. В Унгарската опера има явно изобилие на качествени тенори – Марсел Бакони в ролята на Краля, Петер Бальцо - Ото, Гергей Ирланда – офицер. Тяхното представяне бе на добро ниво. Направи ми впечатление с красивия си бас Лайош Гайгер в ролята на Биберах, обещаващ глас. Но, след всичко казано, мога да добавя, че най-силно впечатление ми направи хора на Унгарската държавна опера с диригент Габор Чики - красиви, обемни гласове, съвършено спети, а операта предлага няколко много силни хорови сцени, особено за мъжкия хор, с които се представиха с голям успех. И накрая - много добър оркестър, стегнат, без гафове спектакъл под диригентството на Болаж Кочар. За мен беше удоволствие да гледам този спектакъл!


Още от категорията

От "Лалето" до "Латино-Грами"

Преди пет години  фламенко певецът Арканхел  изнася първия си концерт в  „Джаз+ фестивал“  в София.  Вечерта след концерта слуша традиционна българска музика с организаторите Маргарита и Явор, познати също като „Дюкян Меломан“. Като на шега те го свързват с диригента Георги Петков (работил преди това на софийска сцена с Боби МакФерин) и така преди..

обновено на 16.11.18 в 11:11

Хор "Еструна" и Арканхел с "Грами" за най-добър фламенко албум

Хор „Еструна“ заедно с Арканхел спечелиха наградата „Грами“ за най-добър фламенко албум. Диригентът на хора доц. д-р Георги Петков каза в интервю за предаването „Преди всички“: „Това е световно признание. След този огромен успех се надявам на още много концерти, за да могат повече хора да се докоснат до това вълшебство. Иска ми се този проект..

публикувано на 16.11.18 в 10:51
Лили Големинова и Аделина Александрова в студиото на

Лили Големинова: Като дете не съм си и помисляла, че ще работя в радио

Един чудесен повод доведе в студиото на „Предаване без име“ колежката от Радио София – Лили Големинова: 110-ата годишнина от рождението на нейния дядо, големия български композитор Марин Големинов. Разбира се, когато на едно място се съберат две радиоводещи, времето се оказва крайно недостатъчно, и затова решихме: този разговор ще бъде „с продължение“ –..

публикувано на 16.11.18 в 09:10

Софийската национална опера и балет обяви премиерните си спектакли за новия сезон

Пет оперни и две балетни премиери предстоят през сезон 2018/2019 г. на сцената на Софийската национална опера и балет. Първата нова оперна постановка – "Симон Боканегра" от Верди, ще бъде представена на 17-и ноември. През сезон 2018/2019 г. ще бъдат поставени още оперите "Дон Паскуале" от Доницети, "Трубадур" от Верди, „Дон Жуан” и "Аполон..

публикувано на 15.11.18 в 23:39

„La Joie“ за един по-добър свят

Ако ние сме по-добри, светът ще бъде по- добър! Това е посланието в първия сингъл на Недко Пазвантов, който изгражда музикалната си кариера в Ница, Франция. Песента е „La Joie“ - Радостта. Текстът на френски език си има и официална версия с български субтитри във всички музикални приложения, както и YouTube. До края на годината, на 22..

публикувано на 15.11.18 в 21:21
Кийт Джарет

La Fenice, Фениксът

В срещата ни звучи високотехнологичният фюжън на „Арк трио“ (Arc Trio), в съчетание с музикалната естетика на Кийт Джарет (Keith Jarrett).  На 19 октомври 2018 година на света се появи двоен компакт диск, който съдържа запис на пиано концерт на Джарет, изнесен във Венеция 12 години по-рано. Длъжен съм да кажа, че този албум, наречен La Fenice (Фениксът)..

публикувано на 15.11.18 в 18:01

Даниеле Кордиско със своето трио свири в "Първо студио на БНР"

Преди да  дойдете довечера (15.11.18) на концерта на  Даниеле Кордико в Първо студио на БНР, чуйте интервюто на Бояна Андреева и соловите му изпълнения в "Сценична треска". Така ще го опознаете като човек и музикант. Вчера той посвири с български музиканти в "Чайната" на "Бенковски", а на 17 ноември го очаква  и сцената на Русе Джаз фестивал 2018...

публикувано на 15.11.18 в 16:53