Eмисия новини
от 20.00 часа

Димитър Христов: „ОНМ на БНР продължава успешните си проекти и отключва „Тайните на българските инструменти“

Творчески или концертен сезон… За повечето оркестри и хорове тези думи означават едно и също. Но не и за музикалните състави на БНР, чиято основна дейност е осъществяването на студийни записи. Затова и техните концерти не са толкова много, но затова пък – винаги интересни и качествени. Продължаваме да работим с много любов и постоянен стремеж Оркестърът за народна музика на БНР да бъде творческа лаборатория, модел за подражание и еталон за качество, какъвто винаги е бил – казва диригентът Димитър Христов. Той и неговите колеги ще изнесат първия си концерт от новия, 66-и поред сезон, на 11 октомври, в Първо студио на БНР.
СнимкаСтрахотни записи направихме през миналия сезон и това всъщност е поводът да поканим част от колегите, с които сработихме в студиото – разказва диригентът. – Те имат зад гърба си богата творческа история. Преди няколко години Русанка Комитова ни гостува в поредицата „Музика в портрети“. Тя е уникален музикант. Каним я с нейни авторски песни, които аранжира нашият колега Пейо Пеев. Другият ни гост е Христина Анастасова – един прекрасен странджански глас. Песните ѝ са аранжирани от Костадин Генчев. Публиката ще чуе и аранжименти на Николай Петров, друг наш колега, който подготви песните на Сорина Богомилова – известна певица, солистка на Националния ансамбъл „Филип Кутев“. В същия ансамбъл отскоро е и Борислав Гълъбов – млад и талантлив гъдулар, когото публиката също ще чуе в програмата. С моите колеги обичаме да осъществяваме нови идеи в областта на инструменталната музика и доста работа сме свършили в тази посока. Затова сега решихме да обърнем внимание на песенния жанр. Но все пак ще изсвирим наши знакови пиеси, за да представим двойния си албум, който вече е на разположение в Рекламно-информационния център на БНР.

На 19 октомври оркестърът ще изнесе концерт в Будапеща, като гост на българската общност в града. Веднага след това започва подготовката за събитие от поредицата „Вокално-инструментални картини“, в която през последните години чухме съвместни програми на ОНМ на БНР с хор „Ваня Монева“, както и с хоровите състави на ансамблите „Тракия“ и „Филип Кутев“.

На 1 ноември правим много интересен концерт заедно с хор „Перуника“ – датски хор, който пее изключително добре български народни песни. Негов диригент е Михаил Делчев. Много се радвам, че ще бъдем заедно на сцената. А през декември „отключваме“ за пръв път „Тайните на българските народни инструменти“ – нашия нов проект. Започваме с „Изкуството на кавала“. Идеята е да представим цялата плеяда от големи изпълнители – от Станил Паяков, Цвятко Благоев до ден днешен. Първомайсторите ще „присъстват“ със снимков материал, ще прозвучат фрагменти от техни изпълнения. На живо ще свирят съвременните виртуози. Правим го, за да има памет за това как се е развивал инструмента през годините и какво е допринесъл всеки от изпълнителите. Няма как да подминем три бележити годишнини от рождението на великите наши гласове Янка Рупкина, Калинка Вълчева и Павлина Горчева. Те са били в основата на прочутия хор на БНР, който по-късно стана известен под името „Мистерията на българските гласове“. Искаме да покажем своята почит към тях. Поканили сме и техни ученици, които вдъхват нов живот на песните им.

През новия сезон предстои и шестото издание на „Ритъмът на Балканите“ един от най-успешните ни проекти, както и участието ни „Нова българска музика в 7/8“ в гр. Чепеларе, където представяме творбите в конкурсната програма.
Още от

Ударни инструменти

публикувано на 17.06.19 в 09:10

INNERGLOW на РАДИО ПАРК ФЕСТ 2019

публикувано на 16.06.19 в 14:37

MIRY на РАДИО ПАРК ФЕСТ 2019

публикувано на 16.06.19 в 09:10

ОСТАВА на РАДИО ПАРК ФЕСТ 2019

публикувано на 16.06.19 в 09:06

IVA на РАДИО ПАРК ФЕСТ 2019

публикувано на 16.06.19 в 08:50
Лейди Гага

Числа 2

публикувано на 16.06.19 в 08:05