Димитър Христов: „ОНМ на БНР продължава успешните си проекти и отключва „Тайните на българските инструменти“

Творчески или концертен сезон… За повечето оркестри и хорове тези думи означават едно и също. Но не и за музикалните състави на БНР, чиято основна дейност е осъществяването на студийни записи. Затова и техните концерти не са толкова много, но затова пък – винаги интересни и качествени. Продължаваме да работим с много любов и постоянен стремеж Оркестърът за народна музика на БНР да бъде творческа лаборатория, модел за подражание и еталон за качество, какъвто винаги е бил – казва диригентът Димитър Христов. Той и неговите колеги ще изнесат първия си концерт от новия, 66-и поред сезон, на 11 октомври, в Първо студио на БНР.
СнимкаСтрахотни записи направихме през миналия сезон и това всъщност е поводът да поканим част от колегите, с които сработихме в студиото – разказва диригентът. – Те имат зад гърба си богата творческа история. Преди няколко години Русанка Комитова ни гостува в поредицата „Музика в портрети“. Тя е уникален музикант. Каним я с нейни авторски песни, които аранжира нашият колега Пейо Пеев. Другият ни гост е Христина Анастасова – един прекрасен странджански глас. Песните ѝ са аранжирани от Костадин Генчев. Публиката ще чуе и аранжименти на Николай Петров, друг наш колега, който подготви песните на Сорина Богомилова – известна певица, солистка на Националния ансамбъл „Филип Кутев“. В същия ансамбъл отскоро е и Борислав Гълъбов – млад и талантлив гъдулар, когото публиката също ще чуе в програмата. С моите колеги обичаме да осъществяваме нови идеи в областта на инструменталната музика и доста работа сме свършили в тази посока. Затова сега решихме да обърнем внимание на песенния жанр. Но все пак ще изсвирим наши знакови пиеси, за да представим двойния си албум, който вече е на разположение в Рекламно-информационния център на БНР.

На 19 октомври оркестърът ще изнесе концерт в Будапеща, като гост на българската общност в града. Веднага след това започва подготовката за събитие от поредицата „Вокално-инструментални картини“, в която през последните години чухме съвместни програми на ОНМ на БНР с хор „Ваня Монева“, както и с хоровите състави на ансамблите „Тракия“ и „Филип Кутев“.

На 1 ноември правим много интересен концерт заедно с хор „Перуника“ – датски хор, който пее изключително добре български народни песни. Негов диригент е Михаил Делчев. Много се радвам, че ще бъдем заедно на сцената. А през декември „отключваме“ за пръв път „Тайните на българските народни инструменти“ – нашия нов проект. Започваме с „Изкуството на кавала“. Идеята е да представим цялата плеяда от големи изпълнители – от Станил Паяков, Цвятко Благоев до ден днешен. Първомайсторите ще „присъстват“ със снимков материал, ще прозвучат фрагменти от техни изпълнения. На живо ще свирят съвременните виртуози. Правим го, за да има памет за това как се е развивал инструмента през годините и какво е допринесъл всеки от изпълнителите. Няма как да подминем три бележити годишнини от рождението на великите наши гласове Янка Рупкина, Калинка Вълчева и Павлина Горчева. Те са били в основата на прочутия хор на БНР, който по-късно стана известен под името „Мистерията на българските гласове“. Искаме да покажем своята почит към тях. Поканили сме и техни ученици, които вдъхват нов живот на песните им.

През новия сезон предстои и шестото издание на „Ритъмът на Балканите“ един от най-успешните ни проекти, както и участието ни „Нова българска музика в 7/8“ в гр. Чепеларе, където представяме творбите в конкурсната програма.
Още от категорията

Фолклор и композиторско творчество

На международния фестивал за съвременна клавирна музика прекрасният арменски пианист Хайк Меликян изпълни – в рамките на разнообразна стилистично програма – две творби от арменски композитори: Соната – посвещение на Комитас от Арутюн Делалян и Шест картини от Арно Бабаджанян. Тези творби, разделени във времето от почти 20 години, са уникален..

публикувано на 22.10.18 в 10:15

Националното турне на „Палячи” пристига в Пловдив

Световноизвестният тенор Калуди Калудов отбелязва в Пловдив 40 години на сцената с ролята на Канио в операта „Палячи“ от Леонкавало.  Новата продукция на Държавна опера-Стара Загора е съвместно с Академичен цирк „Балкански“ и ще бъде изпълнена  тази вечер в шапитото на цирка, до Колодрума . Идеята за опера в цирка е на Калуди Калудов. В новата..

публикувано на 22.10.18 в 06:44
Сцена от „Вълшебната флейта“, постановка на Националната опера в Амстердам.

Моцартовият шедьовър „Вълшебната флейта“ – две абсолютно различни версии в Амстердам и Брюксел

Кореспондентът на „Неделен следобед“ в Белгия – Милен Венков, споделя впечатленията си от началото на новия сезон в Националната опера в Амстердам и Кралския театър „Ла Моне“ в Брюксел. Двата екипа са избрали „лебедова песен“ – последната творба на Волфганг Амадеус Моцарт от жанра на операта. Красивата приказка „Вълшебната флейта“ в последните..

публикувано на 21.10.18 в 12:05
Волфганг Мутшпил

Волфганг Мутшпил е с китарата в Буенос Айрес, а Якоб Бро, Томас Морган и Джоей Барон - в Копенхаген

Слънчев джаз+ продължава излъчването на откъси от новите продукции на едни от лидерите на афро-кубинския и южно-средиземноморския джаз - Омар Соса (в дуо с Илян Канисарес), Лионел Луек и Дафер Юсеф. Цялостно слушане на албумите им в кураторските плейлисти в Бинар. Разходка из Буенос Айрес с Волфганг Мутшпил и Копенхаген с Якоб Бро и Джоей..

публикувано на 21.10.18 в 07:20
Саможертвата на Иван Сусанин, картина на Константин Маковски

90 години от рождението на Иван Маринов

Иван Маринов - диригентът, композиторът, педагогът, човекът! На 17 октомври той щеше да навърши 90 години, на него посвещаваме съботната вечер. По подобие на емблематичните имена в българската култура и Иван Маринов оставя след себе си многобройни записи на симфонични и оперни творби, спомени от срещи с велики личности от световния музикален и..

публикувано на 20.10.18 в 07:30

Атанас Кръстев - успехът е човек да е щастлив

В късната петъчна вечер на 19 октомври в предаването „Български изпълнители” ще ви срещнем с Атанас Кръстев. Продължавайки професионалния път на семейството си, Атанас Кръстев се изявява на концертната сцена от 6 годишен. Възпитаник е на Националното музикално училище „Любомир Пипков”, Националната музикална академия „Панчо Владигеров”, през 2011..

публикувано на 19.10.18 в 16:25

Иван Сусанин (Живот за царя) - Опера в 4 действия (5 картини) с пролог и епилог

Музика: Михаил Глинка Либрето : барон Георгий фон Розен, редакция Сергей Городецки Първо изпълнение : 9 декември 1836 г., Санкт Петербург Първо изпълнение в България: 27 ноември 1940 г., София Място и време на действието : Русия, с. Домнино, Москва и Полша, от есента на 1612 г. до зимата на 1613 г. Действащи лица: Иван Сусанин, селянин..

публикувано на 19.10.18 в 15:57