Проф. Пантев: Нагло е условието да се извади Македония от българските региони в учебниците по стара история

Снимка: БГНЕС

Условието на македонските историци да бъде извадена Македония от списъка с българските региони от учебниците по стара история е граничещо с наглост. Това каза в интервю за предаването „12+3“ историкът проф. Андрей Пантев във връзка с искането на македонските историци, които участват в сформираната, след подписването на Договора за добросъседство, българо-македонската комисия по историческите и образователните въпроси.

„С такива маниакални претенции и императиви македонците най-добре показват, че са българи. Има една болезнена чувствителност на всички малки народи, които търсят утеха и опора в историята, за да оправдаят съвременната си безпомощност, така че това е част от онова отвратително балканско „дръвчене“, което ни прави смешни пред очите на света“, обясни той.

„По-добре е да се разделим цивилизовано като приятели, а не като врагове. Много ясно, че тези историци, които са заложили кариера и в Македония, и в България, няма да се откажат от това, което са твърдели, но и не виждам причина. Няма сериозен историк по света, който да не приеме, че македонците исторически са българи, но това изкуствено погалване взаимно само защото искаме да сме евроатлантици, няма да доведе до заличаване на спомените, нито до по-цивилизовано отношение“, каза още проф. Пантев.

Историкът уточни, че всяка страна, която се създава, търси исторически причини за своето съществуване: „Има толкова измислени „фактологии“. Нека да се изживее всеки със собствените си представи. Македонците никога не са били част от българската държава, освен по времето на войни и явно, че у тях се формира едно отчуждено съзнание, което ние не можем да преодолеем“.

Проф. Андрей Пантев обясни, че историята е част от държавната политика, както и учебниците: „Първата работа на всеки нов качествено нов режим е да се намеси в историята и в правото. Така че идеята да се внушава на децата изкуствен героизъм засега е прекрасна, но непрекъснато да внедряваш една изключителност по отношение на българите, ще ни изиграе много лош урок тогава, когато тези деца тръгнат по света. Те ще видят галерии, катедрали, замъци, дворци, картини, произведения на изкуството и ще започнат да се замислят дали пък сме чак толкова велики. Затова тук трябва да се внесе един деликатен баланс. Така че писането на учебници е по-трудно отколкото всякакъв научно-изследователски труд“.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.


Още от категорията

Проф. Димитър Шишков: Трябва да има радикална реформа в здравеопазването

Асоциацията на организациите на българските работодатели предложи на президента Румен Радев провеждането на широка дискусия за икономическия растеж на страната. “Какво да се направи в здравеопазването. Да, защото здравеопазването е основна част от качеството на живот. Трябва да има радикална реформа, а не половинчати, като тези, които се случват в..

публикувано на 16.10.18 в 20:16

Обявяват нов конкурс за проект за ремонт на столичния площад "Света Неделя"

Конкурсът за проект за реконструкция на площад "Света Неделя" е прекратен и ще бъде обявена нова процедура с променени условия, по-достъпни за участието на български архитекти. Основните изисквания ще са свързани с наличие на опит, като намаляват финансовите изисквания към кандидатите. Подготовката на новия конкурс се очаква да отнеме близо месец. За..

публикувано на 16.10.18 в 20:06

Наско Митев: Някой преднамерено внесе страх сред работещите в Мини Марица-Изток

Няма да има съкращения в Мини Марица-Изток след срещата на синдикатите с министър Теменужка Петкова и шефовете на държавните енергийни предприятия.  “Смея да твърдя, че с министър Петкова водим доста добри диалози. В последно време имаме доста срещи. Ще повярвам, когато стане факт. На срещата стана ясно, че на 22-и този месец ще се даде..

публикувано на 16.10.18 в 19:37

Веска Волева: В случая с “Джи Пи Груп“ става въпрос за поставени лица

“Как е станала “Джи Пи Груп“, кой е стоял зад нея, за да може да печели толкова скъпи и толкова важни обществени поръчки. Според мен тук става въпрос за поставени лица“, каза адвокат Веска Волева в предаването “Нещо повече“. “В нашата държава няма управление на по-долни нива. Има управление на едно единствено ниво и то се казва Бойко Борисов...

публикувано на 16.10.18 в 18:39
Су-27 от състава на украинските военно-въздушни сили.

Украински Су-27 се разби на съвместни учения със САЩ

Украински изтребител Су-27 се разби днес по време на съвместни учения с ВВС на САЩ във Виницка област в югозападната част на страната, предаде ТАСС. Генералният щаб на украинската армия съобщи, че самолетът е паднал около 17 ч. местно време в района на село Уланов между Бердичев и Хмелник и че са в ход издирвателно-спасителни действия...

публикувано на 16.10.18 в 18:33

Илиян Терзиев, Камара на строителите: Няма политически чадър в случая с "Джи Пи Груп"

"Не трябва предварително, без да се произнесат съответните компетентни органи по какъвто и да било въпрос, да се дават характеристики и мнения". Това каза Илиян Терзиев, председател на Камарата на строителите в България, по случая с "Джи Пи Груп". Утре ще излезе декларация от името на строителната камара, в която ще бъде изяснена позицията по..

публикувано на 16.10.18 в 18:11

РЗИ - Габрово предупреждава за Ку-треска по животните

Районната здравна инспекция (РЗИ) в Габрово предупреждава за усложнена епидемиологична обстановка в областта в следствие на регистрирани огнища на Ку-треска по животните.  От здравната инспекция предупреждават за завръщането на забравената болест, от която страдат и хора, и животни, след като в областта са регистрирани шест случая на Ку-треска..

публикувано на 16.10.18 в 17:41