Ново силно напрежение на европейските и американските пазари на акции

Акциите на европейските борси и на Уолстрийт се намират под пореден натиск от продажби с оглед на ново повишаване на доходността на американските държавни облигации, което идва на фона на занижените прогнози на МВФ за растежа на световната икономика през тази и следващата година.

След данните за индекса на производствените цени в САЩ за септември, доходността на 10-годишните дългови книжа на САЩ се повиши към 3,23% с поглед обратно към вчерашния 7-годишен връх около 3,261%. Трябва да се има предвид, че по-високата доходност (лихва) означава и по-високите разходи по заемите както за корпорациите, така и за самите инвеститори, което кара редица от тях направят преоценка на собствения капитал. Освен това по-високата доходност на така наречените "безрискови" държавни облигации може да привлече част от инвестираните в акции средства, които се възприемат по принцип като сравнително по-рискови.

Негативно влияние върху настройката на инвеститорите в глобален план оказват и ревизираните в низходяща посока прогнози на МВФ за растежа на световната икономика. Поредните заплахи от страна на Тръмп, че може да наложи високи мита върху вноса на китайски стоки на стойност от още 267 млрд. долара дава допълнително основание за днешното понижение на европейските фондови пазари и за доста солидният спад на основните американски фондови индекси при старта на търговия на Уолстрийт.

Индексът DJIA загуби за по-малко от час близо 250 пункта от стойността си (понижение с 0,9%), докато широкият индекс S&P500 се понижава с 0,96% и е на път да излезе на загуба за пета поредна сесия на търговия, което би представлявало най-продължителната негативна поредица от ноември 2016-а година насам.

Технологичният индекс Nasdaq Composite пък се срива с цели 1,8%, в резултат на агресивни продажби на акции на големи технологични и интернет компании като Microsoft (спад с 2,6%) и компанията-майка на Google - Alphabet (спад с 2,33%).

Силно негативният старт на Уолстрийт задълбочи спад и на европейските фондови пазари в края на търговията на стария континент в сряда. Общият индекс Stoxx Europe 600 се понижава с 1,15%, германският DAX30 - с 1,72%, френският CAC40 - с 1,57% и британският FTSE100 - с 0,7%. Под нов натиск от продажби продължават се намират и акциите на италианските компании с оглед на бюджетните спорове между властите в Рим и европейските управляващи в Брюксел, като индексът на борсата в Милано - MIB се понижава с 1,4%.


Още от категорията

Фонд "Земеделие" продължава изплащането на средствата за стопаните в планинските райони

Държавният фонд "Земеделие" продължава изплащането на финансовата подкрепа на земеделските стопани в планинските райони. Днес са били преведени над 4 милиона и 300 хиляди лева на 2841 животновъди, събщават от Фонда. По Схемата за обвързано подпомагане за овце-майки и кози-майки в планински райони 2603-ма фермери са  получили 3 милиона 787 хиляди лева...

публикувано на 10.12.18 в 20:27

След първоначално колебание пазарът на акции на Уолстрийт отново се оцвети трайно в червено

Основните американски фондови индекси се оказаха под нов натиск от продажби при старта на търговията на Уолстрийт в понеделник, задълбочавайки техният солиден спад от миналата седмица с оглед на оставащите в сила притеснения относно глобалния икономически растеж, търговската война между САЩ и Китай и несигурността около процеса на Брекзит...

публикувано на 10.12.18 в 18:09

Китайски съд забрани на Apple Inc. да продава в страната някои от моделите си iPhone

Китайски съд нареди на Apple Inc. да спре от продажба в страната някои от по-старите модели iPhone, след като откри, че американският технологичен гигант е нарушил два патента, притежавани от Qualcomm Inc. – друга водеща американска компания в областта на полупроводниковата техника и на телекомуникационното оборудване, съобщават Ройтерс и..

публикувано на 10.12.18 в 17:36
Сръбската агенция за енергетика е отговорила положително на искането на сръбско-руската компания

Сърбия очаква изграждането на "Турски поток" през нейната територия да започне през март

Изграждането на трасето на газопровода "Турски поток" през Сърбия от българската до унгарската граница може да започне между 1 и 15 март догодина и е реално цялата работа да завърши до 2020 г., заяви днес директорът на компанията "Сърбиягаз" Душан Баятович за ТВ Първа. "Няма нито една икономическа, юридическа или някаква друга причина, освен от..

публикувано на 10.12.18 в 16:59

Петролът парира петъчния ценови растеж, провокиран от решението на "ОПЕК+" за съкращаване на добивите

Петролните фючърси се понижават по време на търговията в понеделник, парирайки голяма част от добрия ценови ръст в края на предходната седмица, който беше провокиран от постигнатото от водещи производители споразумение за съкращаване на добивите от началото на януари 2019 година. В петък вечерта страните - производителки на петрол от формата..

публикувано на 10.12.18 в 16:55

Рязко забавяне на растежа на турската икономика до 1,6% през третото тримесечие

Растежът на турската икономика се забави рязко през третото тримесечие, тъй като валутната криза и драматичното повишаване на инфлацията доведоха до най-слабото икономическо представяне от две години насам, показват данни на официалната статистика на Турция. Брутният вътрешен продукт на Турция се сви през третото тримесечие с 1,1% спрямо..

публикувано на 10.12.18 в 15:59
От Община Пловдив отчитат, че за тази година  местните приходи са около 153 милиона лева.

Без увеличение на данъците в Пловдив за 2019 година

Няма да има увеличение на местните данъци и такси в Пловдив. Според прогнозите бюджетът на Пловдив за 2019 г. ще бъде над 350 милиона лева, малко повече миналогодишния. От Община Пловдив отчитат, че за тази година местните приходи са около 153 милн. лева. Очаква се за следващия едногодишен период сумата да е по-голяма в частта „държавно..

публикувано на 10.12.18 в 15:51