Ново силно напрежение на европейските и американските пазари на акции

Акциите на европейските борси и на Уолстрийт се намират под пореден натиск от продажби с оглед на ново повишаване на доходността на американските държавни облигации, което идва на фона на занижените прогнози на МВФ за растежа на световната икономика през тази и следващата година.

След данните за индекса на производствените цени в САЩ за септември, доходността на 10-годишните дългови книжа на САЩ се повиши към 3,23% с поглед обратно към вчерашния 7-годишен връх около 3,261%. Трябва да се има предвид, че по-високата доходност (лихва) означава и по-високите разходи по заемите както за корпорациите, така и за самите инвеститори, което кара редица от тях направят преоценка на собствения капитал. Освен това по-високата доходност на така наречените "безрискови" държавни облигации може да привлече част от инвестираните в акции средства, които се възприемат по принцип като сравнително по-рискови.

Негативно влияние върху настройката на инвеститорите в глобален план оказват и ревизираните в низходяща посока прогнози на МВФ за растежа на световната икономика. Поредните заплахи от страна на Тръмп, че може да наложи високи мита върху вноса на китайски стоки на стойност от още 267 млрд. долара дава допълнително основание за днешното понижение на европейските фондови пазари и за доста солидният спад на основните американски фондови индекси при старта на търговия на Уолстрийт.

Индексът DJIA загуби за по-малко от час близо 250 пункта от стойността си (понижение с 0,9%), докато широкият индекс S&P500 се понижава с 0,96% и е на път да излезе на загуба за пета поредна сесия на търговия, което би представлявало най-продължителната негативна поредица от ноември 2016-а година насам.

Технологичният индекс Nasdaq Composite пък се срива с цели 1,8%, в резултат на агресивни продажби на акции на големи технологични и интернет компании като Microsoft (спад с 2,6%) и компанията-майка на Google - Alphabet (спад с 2,33%).

Силно негативният старт на Уолстрийт задълбочи спад и на европейските фондови пазари в края на търговията на стария континент в сряда. Общият индекс Stoxx Europe 600 се понижава с 1,15%, германският DAX30 - с 1,72%, френският CAC40 - с 1,57% и британският FTSE100 - с 0,7%. Под нов натиск от продажби продължават се намират и акциите на италианските компании с оглед на бюджетните спорове между властите в Рим и европейските управляващи в Брюксел, като индексът на борсата в Милано - MIB се понижава с 1,4%.


Още от категорията

Експерт по киберсигурност: Ще се намери начин да се "закърпи" положението за Търговския регистър

Пожарни действия от такъв тип не водят до добър резултат, винаги има някакво забавяне. Това заяви в предаването „Преди всички“ експертът по киберсигурност Спас Иванов относно обявената спешна обществена поръчка от Агенцията по вписванията, която е на стойност 190 000 лева и е за "надграждане на съществуващите дискови масиви за съхранение на..

публикувано на 16.10.18 в 08:40

Агенцията по вписванията търси 120 терабайта допълнителна памет за съхранение на данни

Агенцията по вписванията обяви спешна обществена поръчка на стойност 190 000 лева за "надграждане на съществуващите дискови масиви за съхранение на данни" със 120 терабайта. Обявата е публикувана на сайта на ведомството. Поради спешността на поръчката, от агенцията са изпратили покана на няколко компании за директно договаряне. Обявата стана..

обновено на 15.10.18 в 17:56

Негативен старт на търговията на Уолстрийт в началото на седмицата

След кратко колебание и в двете посоки, водещите фондови индекс на Уолстрийт бележат нови, макар и относително скромни понижения, тъй като политическото напрежение между Белия дом и Саудитска Арабия допринася за допълнително засилване на инвеститорските притеснения, свързани с високата доходност на американските облигации и търговската война..

публикувано на 15.10.18 в 17:37

Изненадващо слабо нарастване на продажбите на дребно в САЩ през септември

През септември продажбите на дребно в САЩ се повишиха изненадващо слабо за втори пореден месец, което поставя под въпрос очакванията, че вътрешното потребление ще остане добър генератор на икономическия растеж и през третото тримесечие. Според данни на Министерството на търговията продажбите на дребно през септември се повишиха с едва 0,1%..

публикувано на 15.10.18 в 16:23
„Енергоремонт“ е открито с пускането на ТЕЦ „Бобов дол“ през 1974 год. за специализирани ремонти.

Закриват „Енергоремонт"- Бобов дол, 130 души отиват на борсата

Предприятието „Енергоремонт" в  Бобов дол, създадено, за да извършва планови и аварийни ремонти към ТЕЦ - „Бобов дол“ в непосредствена близост, се закрива, съобщиха експерти. Целият състав от 130 специалисти и работници се регистрират на борсата. 74 от работилите в „Енерегоремонт"- Бобов дол, са от Дупница, останалите 56 от Бобов дол и..

публикувано на 15.10.18 в 16:07
Марио Драги от ЕЦБ

Марио Драги: Заплахите за независимостта на централните банки представляват голям риск за световната икономика

Президентът на Европейската централна банка Марио Драги предупреди, че заплахите за независимостта на централните банки се очертават като значителен риск за световната икономика, съобщава "Уолстрийт джърнъл". Шефът на ЕЦБ е загрижен, че геополитическите рискове могат да доведат до рязко завръщане към по-високи лихвени ставки. Той посочи три..

публикувано на 15.10.18 в 15:20

Малките и средните предприятия могат да ползват ваучери, за да наберат капитал през фондовата борса

30 ваучера на стойност 50 000 лева са достъпни за малките и средни предприятия, за да наберат капитал през фондовата борса. За да получат парите, компаниите трябва да наберат поне 500 000 лева капитал от борсата, обясни зам.-министърът на икономиката Лъчезар Борисов. Ваучерната схема е разработена съвместно с Агенцията за малки и средни..

публикувано на 15.10.18 в 14:26