Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Японско кино и хайку стихове и рисунки на български деца в Дома на киното

| обновено на 11.10.18 в 10:40 БНР Новини
8
Снимка: @DaysJapaneseCulture

24 наградени хайку творби на български ученици ще може да разгледаме в изложбата от 15-ия Световен конкурс за детско хайку „Живи неща” от 10 октомври. Събитието е част от 29-ите Дни на японската култура в България и ще съпътства Панорамата на японско кино до 14 октомври в Дома на киното.
Изложбата е резултат от провелия се през 2018 година у нас престижен поетичен конкурс, организиран от японската фондация за образование, изкуство и междукултурен обмен JAL Foundation със съдействието на Българския хайку съюз и Детския отдел на Столична библиотека. В тазгодишното издание със свои рисунки, апликации и стихове участват 237 български деца на възраст от 5 до 15 години и България стана 53-тата държава участник в състезанието.
В изложбата с наградени творби ще видим как българските деца възприемат природата, нейните живи обитатели и тяхното неповторимо художествено-поетично отразяване.
Събитието ще бъде съпътствано от базар на хайку стихосбирки и книги, посветени на класическата японска поезия и работилници за деца – оригами „Живи неща”. Аниматори от Българския хайку съюз ще се занимават с децата, докато родителите им гледат едни от най-новите японски филми, обединени от темата за съзряването и любовните трепети на младите хора.
Преди откриването на изложбата в студиото на „Артефир“ гостуваха Диляна Георгиева, председател на Българския хайку съюз, Пламена Илчева, преподавател по японски език в 18-о средно училище „Уилям Гладстон“, както и наградените в конкурса ученици – девет годишната Селест Селимова и дванайсет годишният Теодор Манев.






В галерията вижте част от наградените творби на българските деца. Снимките са предоставени от Българския хайку съюз.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени