Японско кино и хайку стихове и рисунки на български деца в Дома на киното

| обновено на 11.10.18 в 10:40
Снимка: @DaysJapaneseCulture

24 наградени хайку творби на български ученици ще може да разгледаме в изложбата от 15-ия Световен конкурс за детско хайку „Живи неща” от 10 октомври. Събитието е част от 29-ите Дни на японската култура в България и ще съпътства Панорамата на японско кино до 14 октомври в Дома на киното.
Изложбата е резултат от провелия се през 2018 година у нас престижен поетичен конкурс, организиран от японската фондация за образование, изкуство и междукултурен обмен JAL Foundation със съдействието на Българския хайку съюз и Детския отдел на Столична библиотека. В тазгодишното издание със свои рисунки, апликации и стихове участват 237 български деца на възраст от 5 до 15 години и България стана 53-тата държава участник в състезанието.
В изложбата с наградени творби ще видим как българските деца възприемат природата, нейните живи обитатели и тяхното неповторимо художествено-поетично отразяване.
Събитието ще бъде съпътствано от базар на хайку стихосбирки и книги, посветени на класическата японска поезия и работилници за деца – оригами „Живи неща”. Аниматори от Българския хайку съюз ще се занимават с децата, докато родителите им гледат едни от най-новите японски филми, обединени от темата за съзряването и любовните трепети на младите хора.
Преди откриването на изложбата в студиото на „Артефир“ гостуваха Диляна Георгиева, председател на Българския хайку съюз, Пламена Илчева, преподавател по японски език в 18-о средно училище „Уилям Гладстон“, както и наградените в конкурса ученици – девет годишната Селест Селимова и дванайсет годишният Теодор Манев.


В галерията вижте част от наградените творби на българските деца. Снимките са предоставени от Българския хайку съюз.
Още от категорията

Стихосбирката „Непукистика“

Стефан Икога е роден в София преди 28 години. Работил е като сценарист в няколко телевизионни предавания, както и други невдъхновяващи работи. Преди три години го открива рекламният бизнес. Там страстта му към късата форма се превръща от поезия в рекламни текстове. Печелил е „София: Поетики“ и злато за копирайтинг на ФАРА 2018. „Непукистика“ е първата..

публикувано на 11.12.18 в 09:31

Започва 46-ият Международен панаир на книгата

46-ият Международен панаир на книгата започва в НДК. Тази година акцент ще е немскоезичната литература.  Традиционно чуждестранната програма е концентрирана върху тематични ядра на дадена литературна традиция. Политическата, социалната, аналитичната и ангажираната литература ще имат обединяващ характер за тазгодишния международен фокус на Литературния..

публикувано на 11.12.18 в 09:05

За добротворчеството - без ограниченията на часовата разлика и географските ширини

В предпразничното време преди Коледа, когато всички отваряме сърцата си към най-великата човешка религия – добротата, не спираме да ви водим по следите на добротворчеството, независимо от ограниченията на географските ширини и часовата разлика. Със Снежина Мечева, говорител на Асоциацията на българските училища в чужбина, разговаряхме за доброто,..

публикувано на 11.12.18 в 09:05

Крум Филипов издаде първия си роман

Първият роман на Крум Филипов – поет, сценарист и режисьор, излезе наскоро и вече има своите почитатели. Книгата беше представена първо в Ямбол, а след това в Пловдив, където за нея говори Александър Секулов. На премиерата в София беше представена от Милко Лазаров, режисьор на филма „Ага“. Според него: „С оригиналния си и неподражаем стил Крум..

публикувано на 11.12.18 в 08:40

46-ият Международен панаир на книгата започва в НДК

46-ият Международен панаир на книгата започва в НДК. Тази година акцент ще е немскоезичната литература.  Традиционно чуждестранната програма е концентрирана върху тематични ядра на дадена литературна традиция. Политическата, социалната, аналитичната и ангажираната литература ще имат обединяващ характер за тазгодишния международен фокус на Литературния..

публикувано на 11.12.18 в 08:11

Премиерата на "За какво ви е Дон Кихот?" предстои съвсем скоро в Сатиричния театър

В Сатиричния театър следващата седмица ще се състои премиерата на спектакъла "За какво ви е Дон Кихот?" - нов драматургичен прочит на романа „Дон Кихот де Ла Манча“ на Сервантес . В трактовката на драматурга Юрий Дачев и режисьора Бина Харалампиева Дон Кихот съзнателно пречупва света във фантазиите си, воден от стремежа си към красивото...

публикувано на 10.12.18 в 18:45
Кърк Дъглас - последният оцелял голям титан на Златна епоха на Холивудското кино.

Кърк Дъглас - последният оцелял голям титан на Златна епоха на Холивудското кино

Фантастично е, че ние можем да проследим толкова много години от историята на киното през живота на един единствен човек, подчерта в интервю за предаването ни „Нещо повече“ кино критикът Владислав Апостолов, говорейки за актьорът Кърк Дъглас, който вчера навърши 102 години. “Това е последният оцелял голям титан на т.нар. Златна епоха на..

публикувано на 10.12.18 в 18:30