Японско кино и хайку стихове и рисунки на български деца в Дома на киното

| обновено на 11.10.18 в 10:40
Снимка: @DaysJapaneseCulture

24 наградени хайку творби на български ученици ще може да разгледаме в изложбата от 15-ия Световен конкурс за детско хайку „Живи неща” от 10 октомври. Събитието е част от 29-ите Дни на японската култура в България и ще съпътства Панорамата на японско кино до 14 октомври в Дома на киното.
Изложбата е резултат от провелия се през 2018 година у нас престижен поетичен конкурс, организиран от японската фондация за образование, изкуство и междукултурен обмен JAL Foundation със съдействието на Българския хайку съюз и Детския отдел на Столична библиотека. В тазгодишното издание със свои рисунки, апликации и стихове участват 237 български деца на възраст от 5 до 15 години и България стана 53-тата държава участник в състезанието.
В изложбата с наградени творби ще видим как българските деца възприемат природата, нейните живи обитатели и тяхното неповторимо художествено-поетично отразяване.
Събитието ще бъде съпътствано от базар на хайку стихосбирки и книги, посветени на класическата японска поезия и работилници за деца – оригами „Живи неща”. Аниматори от Българския хайку съюз ще се занимават с децата, докато родителите им гледат едни от най-новите японски филми, обединени от темата за съзряването и любовните трепети на младите хора.
Преди откриването на изложбата в студиото на „Артефир“ гостуваха Диляна Георгиева, председател на Българския хайку съюз, Пламена Илчева, преподавател по японски език в 18-о средно училище „Уилям Гладстон“, както и наградените в конкурса ученици – девет годишната Селест Селимова и дванайсет годишният Теодор Манев.


В галерията вижте част от наградените творби на българските деца. Снимките са предоставени от Българския хайку съюз.
Още от категорията
Явор Гърдев

Явор Гърдев започна сезона с театралната акцията „Елхата у Иванови“

Режисьорът Явор Гърдев започва театралния сезон с акцията „Елхата у Иванови“ в галерия „Структура“. Той работи заедно с театър „Реплика“. В интервю за предаването „Нещо повече“ Гърдев обясни: „Има моменти, когато човек трябва малко да се отдели от конвенционалното си занимание, от конвенционалния театър и да отиде в една друга зона и..

публикувано на 17.10.18 в 18:24
Аделина Филева, Митко Новков и Красимир Илиев в студиото на

Изкуство и емиграция – вътрешна и външна

В СГХГ успоредно стоят две изложби – на Александър Добринов, прочутия карикатурист и шаржист, и на Елиезер Алшех – един от най-интересните български художници от 30-40-те години на ХХ век, които сякаш нямат помежду си преплитания и пресечки. Двете експозиции носят две напълно несъотносими една към друга заглавия: неутралното „Александър Добринов...

публикувано на 17.10.18 в 17:10

„Спомени за рециклиране“ с Айча Заралиева

Искало ли ви се е не просто да се отърсите от лошите спомени, а направо да ги заличите? Да ги премахнете като лейкопласт, който никога не покривал открита и болезнена рана? За съжаление, това е невъзможно. Няма как да премахнем нещо, което е част от същността на човека и неговата емоционална памет. Това, което можете да направите с лошите спомени, обаче..

публикувано на 17.10.18 в 15:10

„Как се обира банка“ може да видите в Сатиричния театър

Постановката "Как се обира банка" беше представена премиерно на публиката в Сатиричния театър. Първата постановка на тази пиеса е през 1978 година отново в Сатиричния театър и участват Георги Парцалев, Светослав Пеев, Стоянка Мутафова, Хиндо Касимов и други звезди на театъра. В интервю за предаването „12+3“ режисьорът Николай..

публикувано на 17.10.18 в 14:10

Среща с хармонията, уважението и покоя

Ако все още не сте посетили някое от многобройните събития от програмата на 29-ите Дни на японската култура в България, може да го направите до края на ноември. Фестивалът Aniventure Comic Con, изложби, посветени на традиционни японски изкуства като темари, кири-е и икебана, са само част от събитията, обогатили културния ни живот до момента...

публикувано на 17.10.18 в 11:29

Биеналето "Златното око" събира кинооператори и зрители в Попово

Деветото издание на фестивала за операторско майсторство „Златното око” ще се проведе от 17 до 20 октомври в гр. Попово. Събитието в родния град на големия български кинооператор Димо Коларов за пръв път е с международно участие. Организатори са е Община Попово, Съюзът на българските филмови дейци, Националният филмов център, UVT и..

публикувано на 17.10.18 в 11:14

"Алиса в страната на чудесата" е новата премиера на Държавния куклен театър в Стара Загора

Тази вечер от 19.00 часа приказните герои от „Алиса в Страната на чудесата“ очакват своята публика в Държавен куклен театър Стара Загора. Историята на Луис Карол ще оживее на сцената под  драматизацията и режисурата на Елица Петкова. Сценографията и куклите са дело на Ива Гигова и Иво Николов, а музиката е на Пламен Петков.  Това е една история за..

публикувано на 17.10.18 в 10:15